Societat

TESS BUCK GILI

BALLARINA DE L'ENGLISH NATIONAL BALLET SCHOOL

“No és gaire normal caminar de puntetes”

Quan va saber que es volia dedicar al ballet?

Sempre m'ha agradat. A l'escola que tenia la meva mare a Bèlgica sempre feia més classes... Ella sempre m'havia mentalitzat molt que aquest món és molt dur, de fet ella va haver de marxar als 16 anys de Girona per treballar, i s'enyorava molt.

A vostè li ha passat el mateix, va marxar als setze cap a Londres. Quant fa que és a l'English National Ballet School?

Abans de marxar vaig estar a l'Institut del Teatre, i ja fa tres anys que sóc a Londres, en una residència d'estudiants. Tothom ve de fora, hi ha molt bon ambient. Hi ha gent d'Austràlia, del Japó; tots en el seu moment van passar les proves per entrar, com jo. Ara encara em queda un any i quan acabi... a buscar feina.

Podria quedar-se a la mateixa companyia on és ara?

És molt difícil, n'entren dos cada dos anys... i som unes quinze noies i deu nois a cada curs. De fet, cada any amb els exàmens van quedant menys alumnes... Hauré de fer audicions com vaig fer per entrar a l'escola, però ara per a companyies.

És tan dur com li deia la seva mare, ser ballarina?

Sí. Hi ha molta gent, i sempre n'hi haurà de millors que tu. Físicament també és molt dur, per les lesions.

És comparable amb un esport olímpic, per l'esforç que han de fer?

Sí, jo diria que sí. La gent no s'ho imagina perquè no ho sembla.

D'això es tracta? Els ballarins han de fer que sembli que tot és fàcil, fent piruetes i anant de puntetes amb un somriure? Gaire natural no deu ser...

No, gens. Tot va al revés del que normalment faríem. I les puntes... [riu] No és gaire normal caminar de puntetes, però tot és pràctica...

També hi ha molts estereotips al voltant d'aquest món: és de nenes?

A Bèlgica la meva mare sempre havia tingut moltes noies i pocs nois a l'escola. Però a l'English National Ballet School gairebé hi ha el mateix nombre de nois que de noies.

Ha vist Black Swan? També esmorza pomelos i prou?

Nooo! [riu] Em va fer molta ràbia aquesta pel·lícula. És molt dur aquest món, però tampoc no és tan estrany com tot allò...

Fomenta l'anorèxia, el ballet?

No. És veritat que en aquest món has d'estar molt prima, però jo no faig cap règim especial, i amb les hores que ballem tampoc no ens podem engreixar gaire....

Quantes hores entrena al dia?

Un mínim de quatre, de vegades són set...

Treballarà a Catalunya?

No podré, i ja m'agradaria, però aquí no hi ha cap companyia. Una amiga meva noruega l'han agafat a la companyia del seu país i jo no hi puc ni somiar, perquè no hi ha res aquí... El més a prop seria la Compañía Nacional de Danza.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.