Educació

Clamor universitari contra les retallades a la UdG

Uns 400 estudiants, professors i personal d'administració i serveis de les facultats de lletres i educació van manifestar-se pel Barri Vell i es van concentrar davant de la Generalitat

L'objectiu principal era fer molt de soroll i la fita es va aconseguir. La primera mobilització de la comunitat de la UdG en contra de la retallada del pressupost en 9,5 milions d'euros va reunir unes 400 persones, entre estudiants, professors i membres del PAS. Uns minuts després de les 11 del matí, els manifestants, amb cassoles i xiulets, van sortir de la Facultat de Lletres, van fer una primera parada davant de l'edifici del rectorat, on van cridar “Fora, fora, fora; fora la rectora” i van baixar pels carrers del Barri Vell fins arribar a la Rambla. Es van desviar per passar per davant de l'Ajuntament de Girona i d'allà van anar cap a l'edifici de la Generalitat. Durant el recorregut es van poder sentir les primeres consignes “a favor d'una universitat, pública i de qualitat” i en “contra que la cultura sigui un negoci”. Es van plantar davant de les oficines d'atenció al ciutadà de l'antiga Santa Caterina (eren les 12 del migdia) i allà, “deixant-hi els pulmons”, tal i com els va animar a fer una de les organitzadores, van esperar pacientment l'arribada dels estudiants del campus de Montilivi. D'aquest campus, però, nomes va arribar una representació. La Generalitat va tancar les portes del servei d'atenció a l'usuari.

Els ànims entre els manifestants es van anar escalfant. I mentre que membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'entrevistaven amb la cap de gabinet del delegat del govern de la Generalitat, els joves van començar a col·locar tot d'adhesius en contra de la tisorada a les portalades de vidre de l'edifici fins a deixar-ne una part ben empaperada. També va ser aleshores quan es van escoltar consignes en contra del president del govern, com ara “Mas cabró, treballa de peó” i “Mas burgès, treballa de pagès”. En l'entrevista, els estudiants van demanar que el delegat del govern faci de mediador entre ells i el rectorat per tal de resoldre el conflicte. I allà mateix, i abans de donar per acabada la manifestació, es va convocar per avui una altra concentració per a les 12 del migdia davant de la seu de la Generalitat. Es va demanar a tots els participants que en facin el màxim de difusió. Els manifestants van plantejar la possibilitat d'endurir les mesures de pressió amb una tallada de l'N-II.

LA XIFRA

9,5
són els milions d'euros
que el govern demana a la Universitat de Girona que retalli del pressupost.

LA DATA

13/5/2011
Avui es tornarà a celebrar una concentració davant de la Generalitat que s'espera més multitudinària.

La veu de 50 catedràtics i titulars

Cinquanta catedràtics i titulars d'universitat han subscrit un article d'opinió que reproduïm a la pàgina següent. En l'article, s'adverteix dels perills que representen la retallada per a la UdG.

El professorat demana que la UdG en bloc es planti a la Generalitat

La junta de personal docent i investigador (JPDI) va fer públic ahir el seu posicionament sobre el pla d'ajustament. La JPDI proposa que el professorat, estudiants i PAS, amb l'equip de govern i el consell social al capdavant, faci pinya per exigir de la Generalitat una moratòria i, si cal, un crèdit pont que permeti elaborar amb tranquil·litat un pla d'ajustament afinat que s'apliqui en un termini plurianual per tal de no posar en risc la docència i la recerca.

“No es pot retallar el que és bàsic per a la societat, com l'educació”

Ariadna Carbó, del SEPC, va explicar ahir que la retallada de 9,5 milions a la UdG és inacceptable perquè afectarà la qualitat de l'ensenyament i s'apujaran el preu de les taxes que hauran de pagar els estudiants. Carbó va afirmar que tota la universitat està en contra de la retallada i que el problema és que el rectorat ho accepta. Aquesta estudiant manté que no es pot permetre que un govern retalli en educació i sanitat, pilars de la societat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.