Política

Pujol adverteix que Catalunya pot perdre l'autonomia si no saneja les seves finances

L'expresident de la Generalitat demana que es prioritzi la inversió en recerca més que no en infraestructures

Retreu a José Maria Aznar haver actuat com un nou ric quan la situació econòmica era positiva

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha alertat aquest dimecres que si Catalunya no saneja les seves finances pot perdre l'autonomia. Pujol ha fet aquestes declaracions durant una conferència sobre el futur demogràfic català, tot just un dia després que el govern fes pública una auditoria externa que situa en 8.352 milions el dèficit de l'administració catalana.

“L'empresari ha de pagar els crèdits en tres mesos. I quan no paga què passa? Que venen, li prenen el negoci o li compren a preu de saldo”. L'expresident ha exposat amb aquest símil la situació de les finances catalanes, comparant-les amb les d'una empresa que ha de poder pagar els seus deutes immediates encara que la seva estratègia pugui oferir resultats a llarg termini.

Aquest dimecres, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va detallar les xifres de l'auditoria de Deloitte, segons les quals la Generalitat arrossega un dèficit del 4,2% del PIB català i té compromisos adquirits fins el 2107.

Davant aquestes dades, Pujol s'ha qüestionat de quina manera s'ha de mantenir l'Estat del benestar. Així, ha defensat que per al futur del país és preferible prioritzar les inversions en recerca a les d'infraestructures. “Una carretera podem deixar-la a mitges, però la recerca no. Si la tallem no podrem tornar a recuperar-la”, ha advertit.

Sobre els motius que han portat l'Estat a la conjuntura econòmica actual, l'expresident català ha criticat que, quan la situació era positiva, l'aleshores president espanyol José Maria Aznar va cometre “totes les imprudències d'un nou ric”.

Imprudències del nou ric

“Espanya està ara a la UVI, però no es morirà perquè és molt potent i té bons metges”, ha conclòs Pujol, que ha indicat que la cancellera alemanya Angela Merkel o el president del Banc Central Europeu, Jean Claude Trichet, estan fent el seguiment al “malalt”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.