Economia

Agricultura

Cap al punt de trobada

La IAEDEN planteja la custòdia agrària a pagesos empordanesos, en el camí de la recerca d'interessos comuns

Es volen potenciar pràctiques agràries sostenibles

Els acords pretenen implicar els pagesos en la conservació i el bon ús dels valors naturals, paisatgístics i culturals

La IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura) posarà en marxa un programa de custodia agrària que vol fer coincidir els interessos ecologistes amb els dels pagesos en el camí de potenciar les pràctiques agrícoles sostenibles a través d'acords que impliquin totes dues bandes i amb la voluntat de preservar la conservació i el bon ús dels valors naturals, paisatgístics i culturals.

Des de la IAEDEN es planteja la proposta en termes d'entesa que obligui per un període inicialment de dos anys les dues parts. Es busca, d'una banda, que els pagesos apliquin mesures de prevenció i millora mediambientals i, de l'altra, se'ls ofereix promoció dels seus productes, ja sigui facilitant-los l'accés a fires o, per exemple, organitzant-los jornades de tastets, a més de facilitar-los el suport directe en l'aplicació de les mesures a què obliguin els convenis.

Els ecologistes empordanesos han seguit de prop diverses experiències de custòdia agrària portades a terme a l'Estat espanyol i, de totes elles, han recollit la filosofia de l'aplicada pel Grup Ornitològic Balear (GOB) a Menorca. Aquesta proposta de custòdia agrària està creada sobre la idea que les institucions públiques no han d'assumir tota la responsabilitat de les solucions i aposta per recuperar la iniciativa privada i voluntària en la conservació dels valors ambientals.

El programa empordanès ja ha tingut una fase d'aproximació i d'intercanvi d'idees amb pagesos empordanesos. “Calia una proposta que conduís a l'entesa. No hi ha custòdia agrària sense pagès i calia saber quins plantejaments eren assumibles per ells”, assenyalava Montse Pascual, la coordinadora del projecte. Pascual va explicar que no es demanen compromisos estrictes als pagesos que els obliguin a canviar grans línies d'actuació: “Parlem, per exemple, de manteniment de marges i evitar-ne la crema i parlem de la conservació de tanques de xiprers i parlem de gestionar els productes fitosanitaris correctament evitant-ne l'ús excessiu. També ens referim a incidir en la necessitat d'evitar la sobrefertilització.”

La coordinadora del projecte de la IAEDEN volia deixar clar que aquesta no és una iniciativa per potenciar l'agricultura ecològica, sinó que són acords per incentivar els bons usos a canvi d'assessorament i promoció. “A l'agricultura ecològica li obrim les portes de bat a bat, però no es tracta d'això, és qüestió de racionalització.”

En el sentit que l'entesa obliga totes dues bandes, Pascual subratlla el retorn ecologista: “La nostra voluntat és revaloritzar el producte local i ajudar el pagès perquè el seu producte arribi al consumidor amb el segell de qualitat ben clar. Volem que el consumidor sàpiga qui fa la feina ben feta.”

Amb aquest projecte la IAEDEN pretén impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat. De moment no hi ha acords signats, tot i que aquests tindran la rúbrica pròximament. La IAEDEN farà pública en els pròxims mesos les finques que s'han adherit al projecte i n'iniciarà la promoció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.