Infraestructures

Satisfacció dels alcaldes per l'impacte econòmic de l'eix

Els alcaldes de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Figueres qualifiquen d'“històrica”la decisió de la Comissió Europea

Xavier Trias aposta per fer pinya i prioritzar la inversió en el corredor

Els alcaldes de Barcelona (Xavier Trias), Tarragona (Josep Fèlix Ballesteros), Girona (Carles Puigdemont), Lleida (Àngel Ros) i Figueres (Santi Vila) van coincidir ahir a definir la decisió de la Comissió Europea com a “històrica” i a destacar l'impacte econòmic que l'eix ferroviari tindrà a Catalunya. Trias va anar més enllà i va deixar clar que, tot i que la situació econòmica és delicada, cal prioritzar les inversions: “Espero que tots siguem capaços de fer els deures.”

Després de destacar “la complicitat” que hi ha hagut entre els alcaldes a l'hora de demanar el corredor, Trias va reiterar que l'any que ve es farà una reunió a Barcelona per crear un clúster internacional de ciutats del gran eix ferroviari per fer un seguiment coordinat del desenvolupament dels projectes i les inversions a la macrozona. El batlle convergent, que va definir el corredor mediterrani com “l'espina dorsal d'un gran eix econòmic europeu” que uneix la Mediterrània occidental i el nord d'Àfrica amb els països del nord d'Europa, va voler destacar el paper de Joan Amorós i el lobby Ferrmed, i de les administracions i empreses que han cregut en el projecte per aconseguir el sí de Brussel·les.

Donant una imatge d'unitat, els cinc alcaldes es van reunir ahir al Palauet Albéniz, a Barcelona, per fer pinya i congratular-se per una decisió basada en el “sentit comú” que generarà riquesa al territori. En aquest sentit, Ballesteros –encara eufòric per la designació de Tarragona com a seu dels Jocs del Mediterrani– va afirmar que “s'ha apostat pel que és lògic des del punt de vista econòmic, social i cultural”. Hi va afegir que el corredor els permetrà multiplicar el PIB per 1,7% en els propers anys i va recordar que hi ha “un punt negre” entre Vandellòs i Tarragona, on només hi ha una sola via, que hauria de ser prioritari. Carles Puigdemont, alcalde de Girona, va insistir en la importància del treball i la perseverança per obtenir bons resultats i el fet d'anar junts perquè totes les ciutats catalanes en surtin beneficiades. “Si aquest país matina, fa els deures, treballa i és perseverant, se'n surt”, afirmava.

L'alcalde de Lleida va qualificar de “fonamental” l'existència del corredor per al sector agroalimentari ja que l'acostarà més a Europa a través dels ports de Tarragona i Barcelona i suposarà un increment de la competitivitat. L'alcalde de Figueres va definir la decisió com “una lliçó”: “Per fi podem planificar les infraestructures ferroviàries al servei de l'economia i no de la política.” Vila va destacar l'impacte econòmic que ja té el TAV a la seva ciutat.

Els tres corredors són compatibles i necessaris per a l'economia espanyola
Ignacio Fernández Toxo
secretari general de ccoo

LES FRASES

El corredor mediterrani potenciarà les exportacions. S'han de complir els terminis
Enric Enrech
President del COACB
No ens podem permetre veure passar aquest tren. Hem d'anar tots a l'una i pressionar on calga
José Luis Mora
cambra de comerç de Tortosa
Andalusia guanya amb el nou mapa de corredors ferroviaris. Multiplicarà les oportunitats
José Antonio Griñán
President d'Andalusia
El corredor mediterrani no serà l'únic eix prioritari per al govern d'Espanya
Miguel Sebastián
Ministre d'Indústria
El corredor representa una oportunitat per potenciar el port dels Alfacs
Ferran Bel
alcalde de tortosa
En dos anys, el port de Tarragona estarà connectat amb l'ample de via europeu
Agustí Domènech
Cambra de Comerç de Tarragona
Lleida és a l'interior, però estem convençuts que el corredor ajudarà molt la nostra economia
Joan Simó
cambra de comerç de lleida
És una satisfacció perquè connecta els ports mediterranis. Ara cal concretar
Ramon Fontboté
Director de l'Associació Empresarial Química de Tarragona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.