Salut

L'epidèmia de VIH, al nivell més baix dels últims 15 anys

Les noves infeccions s'han reduït un 21% des del 1997, segons el darrer informe d'Onusida

Mantenir el finançament que permet oferir tractament i prevenció als països més pobres és cabdal per consolidar aquesta tendència

Si la crisi no ho impedeix, la lluita contra l'epidèmia mundial de VIH podria assolir resultats “extraordinaris” en els propers anys, segons afirmen els experts en el darrer informe d'Onusida, que ahir es va presentar a Berlín. Les dades que recull l'informe del programa de Nacions Unides per al VIH confirmen que aquesta tendència ja s'ha iniciat. A partir d'ara, que aquest bon camí es mantingui dependrà de la voluntat dels països rics de continuar fent aportacions per lluitar contra l'epidèmia als països més pobres. Segons l'informe d'Onusida, la situació a hores d'ara permet ser optimistes: d'una banda, les noves infeccions pel VIH s'han reduït un 21% des del 1997 i, de l'altra, el nombre de morts per causes relacionades amb la sida ha baixat un altre 21% des del 2005.

L'epidèmia es troba actualment en el nivell més baix des que va assolir el seu punt àlgid, entre mitjan anys noranta i principi de segle. “Fins i tot amb una crisi financera molt complicada, els països estan oferint resultats en la resposta contra la sida”, va assegurar el director executiu d'Onusida, Michel Sidibé. “Hem estat testimonis d'un augment gegantí de l'accés al tractament del VIH, que ha tingut un gran impacte en les vides de persones de tot el planeta”, va afegir.

Onusida atribueix al progrés científic i al lideratge polític l'increment del nombre de persones que, en els darrers anys, han pogut accedir a fàrmacs antiretrovirals. A finals del 2010, el 48% dels 14,2 milions de persones que es consideren candidates per seguir tractament als països amb pocs recursos tenien accés a teràpies contra el VIH. La dada suposa un increment d'1,35 milions de persones en tractament en tan sols un any.

L'accés als fàrmacs no només es tradueix en un descens del nombre de morts entre les persones infectades. També és la millor manera de combatre la transmissió del VIH de mares a fills i una estratègia molt valuosa per reduir el nombre de noves infeccions, ja que els antiretrovirals aconsegueixen rebaixar dràsticament la càrrega viral de les persones infectades i, per tant, el risc de contagi en les relacions sexuals.

Es calcula que, des de 1995, s'han evitat prop de 400.000 noves infeccions en nens als països amb baixos ingressos. Actualment, la meitat de les dones embarassades amb VIH que viuen en aquests països poden rebre tractament per evitar l'anomenada transmissió vertical del VIH.

Segons Onusida, assolir l'accés universal a la prevenció, l'atenció i el tractament requereix una aportació, en els propers quatre anys, d'uns 17.000 milions d'euros. Onusida calcula que les necessitats mundials de recursos arribaran al punt àlgid el 2015. A partir d'aquesta data –sempre que es garanteixi un nivell òptim de finançament–, les necessitats començarien a disminuir.

Inversió intel·ligent

L'any 2010, els països donants van reduir un 10% les aportacions destinades a la lluita mundial contra el VIH. A finals d'any, es disposava d'uns 11.000 milions d'euros per fer front a l'epidèmia. Tot i les dificultats econòmiques, des d'Onusida insisteixen que cal fer una “inversió intel·ligent”. “Si s'aplica una bona estratègia en els propers quatre anys, els recursos que es necessitin a partir del 2015 disminuiran gradualment.”

LA XIFRA

7,4
milions
de morts i 12,2 milions de noves infeccions es poden evitar fins al 2020 si els països rics hi contribueixen.

Una escletxa d'optimisme a l'Àfrica

En alguns països, sobretot de l'Àfrica subsahariana, hi ha senyals evidents de l'impacte positiu que estan tenint els programes contra el VIH. A Botswana, per exemple, on les persones que tenen accés al tractament han passat del 5% a més del 80% entre els anys 2000 i 2009, el nombre de noves infeccions ha baixat més de dos terços des de finals dels noranta. A tot l'Àfrica subsahariana, les noves infeccions han caigut més del 26% des que, l'any 1997, l'epidèmia va arribar al punt àlgid, segons Onusida. A Sud-àfrica, el país que registra el nombre més alt de noves infeccions de tot el món, aquests contagis s'han reduït un terç en els darrers anys.

Altres actuacions com ara les que fan incidència en canvis en el comportament sexual entre els més joves també han donat fruits. La disminució del nombre de parelles sexuals, l'augment de l'ús del preservatiu i el retard en la primera relació han fet reduir la prevalença del VIH a la majoria de països més castigats per l'epidèmia. Burkina Faso, el Congo, Ghana, Nigèria i el Togo han vist caure les noves infeccions entre els més joves en més d'un 25% entre 2001 i 2010. D'altra banda, l'ascens de la circumcisió masculina voluntària també ha evitat milers d'infeccions.

Els nous contagis també s'han reduït al Carib, al sud i sud-est asiàtic i a l'Índia. No obstant això, les infeccions continuen augmentant a l'Europa de l'Est i central, a l'Orient Mitjà i al nord d'Àfrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.