Societat

societat

Internes de la presó de Girona venen joies per internet

El Grup de Recerca i Estudi dels Conflictes (GREC) promociona els articles

Les preses reben els diners obtinguts de la comercialització de les peces

Usen materials reciclats per elaborar-les

Dones amb empenta, dones amb convivència. Aquest és el nom d'un taller que està duent a terme el Grup de Recerca i Estudi dels Conflictes (GREC) al centre penitenciari de Girona. El projecte va dirigit a les internes, que s'han organitzat per confeccionar joies amb objectes reciclats, que després venen per internet. La iniciativa els aporta una nova motivació, millora les seves habilitats, els fa trencar la rutina i els reforça l'autoestima. Fa mig any, unes monges els van portar material, que van usar per crear els primers collarets, polseres i gomes de cabell. A partir d'aquí, una de les preses, que és dissenyadora i havia fabricat joies i roba amb peces reutilitzades, va posar a disposició del grup les seves idees per tirar endavant el curs de bijuteria. “Jo aporto propostes. Cosir un botó ho sap fer tothom, així que treballem en equip.”

De les vuit internes que van començar el taller, actualment només en queden tres al centre i, per això, miren que les noves que arriben també se sumin al projecte. I és que, les dones que estan a la presó de Girona hi són de manera preventiva, en espera de ser jutjades, fet que causa molta rotació.

Les joies es fan amb botons, gomes, fils o lluentons, que van combinant per idear collarets, polseres i gomes de cabell adornades. “Totes les peces són úniques, no en repetim cap”, destaca una de les participants, que reconeix que mentre està entretinguda amb les companyes el dia passa més de pressa. “T'oblides una mica de fora”, admet una altra de les internes que és de nacionalitat sud-americana i no té família al país. Per aquest motiu, assegura que els diners que guanyen amb la venda de les joies “s'agraeixen molt”.

Un altre objectiu del taller és fomentar que les preses facin coses plegades. Mentre elaboren les creacions es demanen consell, s'ajuden i milloren les seves relacions. El que va néixer com una activitat dirigida, s'ha convertit en una afició més, perquè en ocasions ja no esperen a l'hora del taller, sinó que fabriquen les peces a estones lliures que els ve de gust, ja sigui per vendre-les o per a les seves famílies.

De cinc a disset euros

Les formadores del GREC s'encarreguen de vendre les creacions a través del web de l'entitat (www.grecxarxa.org) i també s'enduen les joies als actes públics que organitzen per exhibir-les i aconseguir tenir més sortida. Una de les integrants de l'entitat, Azahara Haughey, comenta que ja s'han començat a vendre algunes peces. Els collarets costen 12 euros, les gomes de cabell 5 i els conjunts 17. A banda de joies, les internes també estan confeccionant aquestes setmanes unes llibretes mitjançant llibres vells que reciclen. I, amb la roba que se'ls va quedant antiga, han creat bosses de mà texanes que guarneixen amb lluentons i que entre elles s'intercanvien.

LA FRASE

Ja s'han començat a vendre algunes peces. També les exhibim en actes públics perquè tinguin més sortida
Azahara Haughey
membre del Grup de recerca i estudi dels conflictes (grec)

LA DATA

2011
A mitjan any és quan va arrencar el curs de bijuteria, en el marc d'uns tallers que organitza el GREC.

LA XIFRA

5
euros
costen les gomes de cabell que confeccionen les internes; 12, els collarets i 17, els conjunts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.