cultura

Infància gironina

Rafel Nadal guanya el premi Pla amb una obra de caire memorialístic, i Álvaro Pombo s'endú el Nadal amb una novel·la sobre la manipulació i l'engany

El periodista gironí Rafel Nadal i Farreras va guanyar ahir el premi Pla de prosa en llengua catalana després que la seva obra s'imposés entre els 31 originals presentats en la 44a edició, i l'escriptor i poeta de Santander Álvaro Pombo va merèixer el 68è premi Nadal de narrativa castellana amb la novel·la El temblor del héroe.

L'obra guanyadora del Pla, Quan érem feliços, presentada amb el pseudònim de Josep Farreras i Ventura (l'avi de l'escriptor), és una no-ficció novel·lada de to memorialístic. “És una història real i per tant és una novel·la autobiogràfica basada en les peripècies d'una família de dotze germans des de la postguerra fins als anys seixanta setanta”, va explicar ahir el periodista tot nerviós en rebre el premi.

Seguint les passes de Walter Benjamin a Infància berlinesa, Rafael Nadal i Farreras, que pertany a una de les famílies de més solera de Girona (és germà de l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, i de l'exrector de la Universitat de Girona, Josep Nadal), evoca el paradís perdut de la seva infància en plena postguerra. Sense fer sang, l'autor parla dels seus pares, membres de l'Opus Dei, al mateix temps que ressegueix l'evolució dels dotze fills de la família vers camins ideològicament molt allunyats.

Amb un estil incissiu, germà del d'Els mandarins –una dissecció de diversos líders polítics que va publicar el febrer passat–, el periodista pinta una sèrie de retrats no ja de personatges, sinó de moments que van marcar aquest període primerenc de la seva vida. Per exemple, tracta de les processons de Setmana Santa,
de l'ingrés a l'internat garrotxí del Collell i dels estius passats a la Fosca. També rememora la mort d'un dels germans en un tràgic accident marí, moment que ve a marcar el punt i
final d'aquest paradís
perdut. De fet, ahir va dedicar a la seva família i expressament al seu germà Toni, mort en aquest accident, la novel·la: “Espero que la meva família, que sense saber-ho n'és la
protagonista, la rebi amb bon humor”.

Escrita des d'una “mirada infantil”, la novel·la “presenta una radiografia de la petita burgesia de províncies, amb una mirada ara ingènua ara rebel, però gairebé sempre feliç fins a la revetlla de Sant Pere en què es van ofegar totes les meves il·lusions”.

Rafael Nadal i Farreras (Girona, 1954) és un periodista de llarg recorregut. Va començar la seva carrera durant la dècada dels setanta com a corresponsal a París per Catalunya/Express i per la revista Prisma Económico Internacional. Després ha treballat en els principals diaris del país exercint diferents càrrecs. Durant un any,
el 1980, va ser el redactor en cap de l'aleshores
Punt Diari, i després va
integrar les redaccions d'El Periódico de Catalunya, d'El País i del Diari de Barcelona, del qual va ser el subdirector.

Va ser també director d'El Periódico de Catalunya del maig del 2006 al febrer del 2010, període durant el qual el diari va rebre, entre altres, el Premi Nacional de Comunicació (2008). A més, ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en empreses editores i grups de comunicació. Actualment escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a RAC1 i TV3. El febrer de l'any passat va publicar a Columna Els mandarins, una dissecció de diversos líders polítics i econòmics, entre els quals hi ha personatges com el mateix Josep Pla, Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla.

Pel que fa a la novel·la guanyadora del Nadal –dotat amb 18.000 euros–, versa sobre la manipulació, l'engany i la falta de compromís. El temblor del héroe està ambientada en el Madrid contemporani i reflexiona sobre les conseqüències dramàtiques de no pensar en els altres. Amb un clar component d'actualitat, Pombo dóna el protagonisme a un professor universitari de filosofia que viu en un món en què tot és engany i en què tots els seus valors es troben capgirats. “És una novel·la sobre l'ètica de la cura per a l'inrevés, ja que els personatges descuiden a altres i provoquen la seva mort”. Establint ponts amb la Nada de Carmen Laforet que va guanyar el primer Nadal, l'escriptor va dir que es podia establir un pont: “El no-res que ara vivim, però, és menys substancial i lliscós que després de la guerra.”

Álvaro Pombo, que en més d'una ocasió s'ha endut els premis convocats per Planeta (Fundación José Manuel Lara el 2002 i el Planeta el 2006), és autor de diversos poemaris i setze novel·les, entre les quals destaca El héroe de las mansardas de Mansard (1983). El 2004 va ingressar en la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).

Faig un recorregut pel barri vell de Girona, la platja de la Fosca i els setembres de pagès
Rafel Nadal i Farreras.
premi pla
La novel·la va sobre l'ètica de la cura però a l'inrevés, ja que els personatges descuiden l'altri
Álvaro Pombo.
premi nadal
El no-res en què ara vivim és menys substancial i lliscós que el després de la guerra
Álvaro Pombo.
premi nadal
És una radiografia de la petita burgesia de províncies des d'una mirada infantil, ingènua i rebel
Rafel Nadal i Farreras.
premi pla

Una vetllada marcada per la crisi als mitjans

Com és tradicional, la vetllada d'entrega dels guardons Pla i Nadal es va celebrar a l'hotel Palace de Barcelona (sí, l'antic Ritz), en presència de personalitats destacades del món literari i institucional. No hi va faltar el president Mas i una farcida delegació d'escriptors de la casa Planeta, com ara Sebastià Alzamora, Carme Riera i Martí Gironell. La maquinària semblava rutllar d'allò més bé entre els salons daurats del majestuós hotel, menys en els ocupats pels periodistes. Aquí planava la tensió que estan vivint diversos mitjans de comunicació, alguns dels quals s'aguanten literalment d'un fil, d'altres directament absents per primer cop en anys. “ERO”, “concurs de creditors”, “tancament” eren paraules corrents. Una crisi de la qual no s'escapen periodistes que han fet carrera literària. Sense anar més lluny, la guanyadora del premi Pla de fa dues edicions amb Egosurfing, la periodista Llucia Ramis, comentava que se n'anava viure a l'Argentina: “Aquí ja no tinc res a fer, he passat de ser mileurista a guanyar quatre-cents euros al mes.” I entre somriures i notes, una pregunta s'imposava: qui
cobrirà aquests mateixos
premis l'any vinent?

(Per cert, la Ramis al final se'n va al Paraguai).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.