Societat

179 pastisseries venen panellets amb certificació d'Especialitats Tradicionals Garantides

L'origen d'aquests dolços, els quals antigament tenien un caràcter sacramental, data del segle XVIII

Un total de 179 pastisseries catalanes venen panellets amb certificació Especialitats Tradicionals Garantides (ETG): 125 a Barcelona, 33 a Girona, 12 a Tarragona i 9 a Lleida.
Des del 2002, les pastisseries que produeixen aquest tipus de panellet han augmentat en un 219%, amb una primera campanya que va comptar amb una participació de 56 establiments.

El consumidor pot idenficar-los perquè s'indiquen com a Panellets. Especialitat Tradicional Garantida i el logotip comunitari.

Els panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la Diada de Tots Sants, conjuntament amb les castanyes, els moniatos i el vi dolç.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) amb col·laboració de la Federació Catalana de Pastisseria va impulsar el reconeixement dels panellets com a Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). Aquest reconeixement el va atorgar la Unió Europea l'abril de 2002, quan va quedar definitivament inscrit al Registre Comunitari de Certificació de Característiques Específiques (R(CE)2082/92) (a l'actualitat R(CE) 509/2006).

Recepta tradicional
Les Especialitats Tradicionals Garantides són un distintiu agroalimentari que emparen aquells productes agrícoles i alimentaris amb unes característiques específiques en quan els mètodes tradicionals de producció i que no està reservat a una zona geogràfica concreta, per la qual cosa es tracta de la protecció d'una recepta tradicional.

Amb aquest reconeixement, la Unió Europea pretén preservar els productes de la cultura alimentària a Europa.

L'origen d'aquests dolços, els quals antigament tenien un caràcter sacramental, data del segle XVIII. L'elaboració de Panellets ETG és típica i tradicional de Catalunya, encara que també s'elabora en d'altres indrets de l'Estat espanyol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.