Societat

Un nou sindicat intercomunal per a la promoció del català

Els municipis de la Catalunya del Nord tenen ara una entitat comuna per a la promoció de la llengua i la cultura

L'Associació dels Batlles de Catalunya Nord ha decidit la creació d'un sindicat intercomunal destinat a la promoció del català (i de l'occità pel que fa al Fenolledès). El sindicat creat de nou té un estatut de servei públic administratiu (com els sindicats intercomunals que tracten de l'energia, les deixalles, les aigües, el medi ambient, etc.). Els municipis que ho desitgen han d'adherir-s'hi segons una votació del consell municipal i, a hores d'ara, una trentena ja hi han votat favorablement.

Segons els estatuts, les missions del sindicat són la promoció de les llengües catalanes i occitanes, l'ajuda al seu ensenyament, el seu desenvolupament a dintre de l'espai públic, la promoció de les cultures catalana i occitana i la informació dels elegits i dels personals comunals sobre aquestes llengües. El sindicat serà administrat per un comitè d'elegits, un per cada municipi, qual sigui la seva població, exceptuant Perpinyà, que en tindria 9. Un president i una mesa gestionaran les qüestions corrents del sindicat. El pressupost del sindicat serà alimentat per una contribució de les comunes per càpita i subvencions locals, regionals o estatals.

En el llarg preàmbul, el nou sindicat destaca el naixement de les llengües catalana i occitana fa més de mil anys, en el cas del català que sigui parlat per 9 milions de persones i que es beneficiï d'un estatut d'oficialitat, que sigui “la vuitantena llengua parlada en el món i la vint-i-sisena utilitzada a internet”. El text indica també que la llengua catalana pot ser “un factor de cohesió de la nostra identitat i constituir una eina eficaç per al desenvolupament econòmic i cultural”. El preàmbul afegeix també que una política lingüística s'ha de basar en principis universals de diversitat cultural i cita la Declaració Universal dels Drets de l'Home, el Consell de l'Europa, el Parlament Europeu i la Constitució francesa (“Les llengües regionals fan part del patrimoni cultural de França”). No es fa menció de la Carta Europea que l'Estat francès no ha ratificat.

El preàmbul recorda finalment les seves futures tasques, en particular l'ensenyament i la promoció cultural, però també la senyalització bilingüe o la revisió de les grafies errònies dels topònims

Per arribar a la constitució d'un tal sindicat intercomunal, l'associació dels batlles va iniciar aquests últims anys uns intercanvis, en particular amb el País Basc del Nord, amb viatges d'estudis efectuats per les dues parts. La Casa de la Generalitat també hi ha aportat el seu assessorament.

L'Associació dels Batlles i adjunts va ser fundada en 1947. Agrupa els 226 municipis del departament dels Pirineus Orientals. En van ser presidents Arthur Conte, Léon-Jean Grégory, Gaston Pams, Guy Malé i René Marquès. L'actual president és el batlle de Talteüll, Guy Ilary, des del 2001. Disposa d'uns serveis permanents dirigits per un director administratiu a Perpinyà. El seu propòsit és l'assessorament, la documentació, l'assistència i la formació dels elegits, especialment els batlles i els batlles adjunts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.