Societat

educació

Pla pilot en cinc instituts per fer jornada intensiva

El Departament d'Ensenyament autoritza l'horari compactat en centres aïllats del nucli urbà o amb població escolar disseminada

Algun institut preveu oferir activitats extraescolars a la tarda

Cinc instituts experimentaran aquest curs la jornada intensiva en la secundària obligatòria, l'ESO, en el marc del pla pilot impulsat pel Departament d'Ensenyament. Els centres autoritzats estan situats en zones aïllades del nucli urbà o tenen una població escolar disseminada. El nou horari estarà comprès entre les vuit del matí i tres quarts de dues de la tarda, i inclourà mitja hora de descans.

La jornada continuada permetrà als instituts unificar el servei de transport escolar (alumnes d'ESO i batxillerat faran el mateix horari) i, si així ho desitgen, eliminar el servei de menjador. Un dels centres del pla pilot, el de Sant Pere de Vilamajor, ha decidit mantenir el dinar per als alumnes d'ESO els dilluns, dimarts i dijous –tal com estava previst quan, inicialment, hi havia classes tres tardes a la setmana–. Per tant, hi haurà un autocar que recollirà aquests estudiants una hora més tard de l'hora habitual, a dos quarts de quatre.

Altres instituts amb jornada intensiva, el Vescomtat de Cabrera (Hostalric) i el Foix (Rubí), tenen previst oferir tallers d'estudi i activitats extraescolars, de caràcter cultural i esportiu, per als alumnes que continuïn a les instal·lacions durant l'horari de tarda.

El centre de secundària d'Hostalric recupera la jornada compactada que ja va oferir els cursos 2008/2009 i 2009/2010. La decisió de l'exconseller, Ernest Maragall, de suprimir l'horari intensiu –ja fos al llarg del curs o durant l'estiu– va posar fi a aquesta experiència, malgrat l'oposició de famílies, professors i alcaldes de la zona. Aquest any, Ensenyament considera que, a banda de la raó històrica, aquest tipus de jornada és aconsellable en el Vescomtat de Cabrera –on estudien alumnes de diversos municipis–, ja que hi ha estudiants que tenen més de 40 minuts de trajecte.

Els altres centres inclosos en el pla pilot són dos nous instituts, el Mollet IV i el Lliçà d'Amunt II, que començaran les classes en emplaçaments provisionals, lluny del lloc de residència dels alumnes. Per aquesta raó, en els dos casos, la posada en marxa del primer curs ha estat precedida per la polèmica. Els pares dels futurs alumnes dels dos instituts reclamaven la instal·lació de barracons als solars on s'hauran de construir els equipaments definitius. No obstant això, les aules s'instal·laran en edificis provisionals, al centre de les dues poblacions.

Amb la jornada intensiva, i el fet que els alumnes podran anar a casa a dinar sense haver de fer quatre llargs desplaçaments o pagar servei de menjador, es pal·lia la protesta de les famílies afectades.

LA DATA

12.09.11
Aquest curs escolar
tornarà a començar passada la Diada, després de l'inici avançat de les classes el 2010

LES XIFRES

2
tardes
a la setmana, com a màxim, poden tenir lliures els alumnes d'ESO en els instituts sense jornada intensiva
4
instituts
del pla pilot estan situats al Vallès. L'últim centre autoritzat té estudiants de diversos municipis de la Selva

Dues escoles de primària, pendents del vistiplau

El pla pilot de jornada intensiva que aquest curs impulsa el Departament d'Ensenyament es limita als instituts de secundària. Cinc experiències que s'analitzaran per valorar l'efectivitat d'anar ampliant aquest horari en altres centres. No obstant això, el “laboratori d'assaig” podria incloure, de manera extraordinària aquest mateix curs, una o dues escoles de primària, que, igual que en el cas dels centres de secundària autoritzats, s'integrarien en el pla pilot per donar resposta a qüestions logístiques com ara el servei de menjador o o el transport escolar.

Més enllà d'aquests dos casos, a primària encara hi ha centres pendents de decidir l'horari, després de la supressió de la sisena hora. En cas de desacord, el departament decideix aplicar l'horari de 9 a 12.30 hores i de 15 a 16.30 hores, tal com ha passat a Vilassar de Mar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.