Societat

societat

Girona vol evitar les cues per agafar menjar de la brossa

El consistori proposa als supermercats alternatives per no llençar al contenidor productes que ja no es poden posar a la venda

Una opció seria deixar-los en locals annexos als hipermercats

Gent esperant el tancament d'un supermercat per buscar en els contenidors el menjar que llencen aquestes cadenes és una imatge que es repeteix diàriament a la ciutat de Girona. Aquesta trista visió resultat de la cruenta crisi econòmica podria tenir els dies comptats a la capital gironina. L'Ajuntament de Girona es va reunir ahir amb representants de sis importants cadenes de supermercats presents a la ciutat per buscar alternatives que permetin “dignificar” la recollida d'aquests aliments que ja no es poden posar a la venda, però que encara són aptes per al consum. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, es va reunir ahir amb responsable de les empreses de Mercadona, Caprabo, Carrefour, Valvi, BonPreu i Hipercor per analitzar la situació i buscar possibles alternatives.

El màxim responsable de Serveis Socials va deixar clar que “treballem no pas per evitar la imatge sinó per dignificar el que per a alguns ciutadans és l'últim recurs”. En aquesta mateixa línia, Berloso va assenyalar que “el dret a la dignitat” d'aquestes persones podria resoldre's evitant llençar els productes encara comestibles als contenidors.

Diverses propostes

La trobada amb representants de diverses firmes de supermercats va permetre posar sobre la taula diversos opcions que es poden aplicar per garantir la dignitat d'aquests ciutadans abocats a sobreviure amb allò que llencen els supermercats. Berloso va avançar que l'opció que havia tingut més acceptació “seria poder disposar de locals annexos on poder dipositar aquests productes”.

Això permetria que els ciutadans que fan cua a l'exterior de l'establiment poguessin recollir el menjar en aquest local i no pas remenant els contenidors com fan fins ara. Per altra banda, també es preveu buscar alguna fórmula com podrien ser posar cadenats als contenidors per impossibilitar que els ciutadans remenin els contenidors on es tiraran els productes que ja no són aptes per al consum. De fet, va apuntar que si fa falta s'impulsarà una normativa per evitar-ho.

L'Ajuntament explora la possibilitat que en els casos que no es disposi de local sigui l'Ajuntament qui pugui cedir algun espai proper. En tot cas la fórmula que s'acabi aplicat “no ha de suposar més responsabilitat o més cost per a les mateixes empreses que hi acabin col·laborant. Si finalment s'apliqués aquest sistema també podria establir-se alguns voluntaris per a aquest procés. Berloso, però, va deixar clar que l'objectiu “no és regular la recollida, perquè és una qüestió de llibertat” i que no temen que el nou sistema faci augmentar els usuaris.

A proposta dels mateixos supermercats s'ha demanat al consistori que faci una reunió amb la patronal del sector per poder vincular al projecte a tots els supermercats. Berloso va indicar que “la voluntat és que tinguem una solució en el termini d'un mes”. Després d'aquesta primera trobada, l'equip de govern també farà reunions per separat amb cadascuna de les firmes de supermercats.

LA XIFRA

6
cadenes
de supermercats van participar en la reunió d'ahir amb l'Ajuntament de Girona per buscar solucions.

LES FRASES

L'objectiu no és evitar la imatge, sinó dignificar una acció que per a alguns ciutadans és l'últim recurs per accedir a aliments
Cal tenir una solució d'aquí a un mes. Una possibilitat seria disposar de locals per deixar-hi productes
Eduard Berloso
regidor de serveis socials

Trobar la subsistència entre els contenidors

L'hora de tancament dels supermercats és una alternativa per a una part de la població per garantir-se l'accés a alguns productes. En alguns casos, els mateixos supermercats han demanat l'ajuda a les institucions perquè algunes vegades es produïen baralles. L'alt índex d'atur i la greu crisi econòmica fan que els contenidors també siguin font de subsistència. És fàcil veure en els últims anys un creixent nombre de ciutadans que aprofiten el fàcil accés als cartrons o revistes. L'objectiu d'aquestes persones és acumular aquest tipus de producte per poder-lo vendre posteriorment en empreses especialitzades i garantir-se un mínim ingrés. També cal pensar que l'última dada municipal Girona tenia uns 250 sense sostre vivint a al ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.