Societat

EYAL LIEBERMANN,

GESTOR DE L'ONG HAVRUTA. GAI I RELIGIÓS

“La llei jueva no diu res dels sentiments dels gais”

Eyal Liebermann (Rixon le-Tsiyyon, 1974) és un dels impulsors de Havruta, una ONG amb dos anys d'existència que agrupa gais religiosos d'Israel. Havruta és una paraula aramea, una llengua amb una forta influència de l'hebreu, que vol dir ‘amistat en parella per a l'estudi de la Torà mitjançant la confrontació d'idees'. El gran objectiu de l'ONG és fomentar la tolerància i el debat perquè la realitat gai sigui acceptada
Hi ha molts rabins a favor nostre. El judaisme creu que s'ha de viure la vida
Gai i religiós. Com es viu?
Que ho responguin els rabins. La majoria de la societat israeliana no és religiosa, però té una identitat jueva molt forta, i el que defineix què és ser jueu són els rabins.
I la societat, què hi diu?
La majoria de la societat religiosa ja sap que ser gai no es tria. Que tampoc és una forma de vida, sinó quelcom molt fonamental de la ment, de la personalitat, dels sentiments i de la identitat. I ells encara no tenen la resposta. Insisteixo: la resposta l'han de donar els rabins.
I vostès, què fan?
La nostra missió és donar ajut a la gent i plantejar el dilema a la societat religiosa perquè ens en doni una resposta. No es pot deixar penjada perquè sigui un dilema greu.
Per què parla tant dels rabins?
La religió jueva es fonamenta en les lleis. Hi ha un Déu que les dóna i desapareix. No ens pot contestar. No tenim sacerdots. Els rabins són com jutges que interpreten les lleis.
I sobre l'homosexualitat què diu?
Que un home no pot penetrar un altre home. Aquesta és la interpretació que tenim. Però no diu res sobre la identitat ni sobre els sentiments. Si vas a un rabí i dius que tens sentiments homosexuals però que no faràs res més, el rabí ho entén, però també que la majoria no poden mantenir les seves vides sense sentiments ni sense relacions sexuals. Aquest és el dilema.
Quantes persones hi ha a Havruta?
A l'ONG hi ha associades un centenar de persones, però hi participen mig miler. Tenim un rol molt important, també amb la comunitat transsexual i bisexual.
Compari la tolerància d'Europa i Israel.
Com a Israel, hi ha moltes lleis que protegeixen els drets individuals dels gais; una altra cosa són les parelles. A Israel no hi ha lleis. Ara n'hi ha una a la Cort Suprema. A més, una cosa són les ciutats i una altra, les comunitats petites.
Què voldrien aconseguir?
Canviar la mentalitat de la gent. No es tracta només que tolerin i acceptin els gais, sinó que en parlin i que vegin una parella homosexual com si no fos diferent de les altres. Encara no hi hem arribat i és on voldríem arribar.
Confia a arribar-hi?
La religió no és cap problema. El que ha de canviar és la mentalitat de la gent, religiosa i no religiosa, fins que no vegin la diferència entre persones, siguin gais o no. Ja ha passat amb els protestants, està passant amb el judaisme i passarà amb els catòlics.
I amb els musulmans?
No ho sé.
Fa un temps, les tres religions de Jerusalem es van aliar en contra d'una desfilada gai.
Els rabins extremistes parlen en contra de l'homosexualitat perquè se senten amenaçats per l'apertura, el canvi i er la diversitat. Perquè molta gent surt de l'armari i
hi ha molts rabins a favor nostre. El judaisme creu que s'ha de viure la vida.
Hi ha països, com ara l'Iran, on ser gai equival a la pena de mort.
No cal que se'n vagi tan lluny. N'hi ha prou a creuar el mur i anar als pobles palestins. No hi ha pena de mort, però la realitat és que als gais els maten.
Hi ha palestins gais que s'han posat en contacte amb vostès?
En coneixem casos i hi ha organitzacions que s'hi dediquen i saben com ajudar els palestins. Els posen en contacte amb les autoritats perquè s'hi puguin refugiar. Però és un afer difícil.
Per què?
Hi ha vegades que els palestins exigeixen als gais que facin de terroristes suïcides per salvar el seu honor i el de la família. Quan arriba una petició d'asil així, les autoritats s'ho miren molt i molt. Al capdavall, aquesta gent acaba refugiada a Europa amb l'ajut d'organitzacions israelianes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.