2a DIVISIÓ A

Esborrats del mapamundi

Girona és l'única candidatura que ja no hi és, abans que la FEF comenci els descartaments

Sense suport extern a causa de la crisi, Gusó diu que la SAE els ha fet aparcar el projecte

Miguel Galán
COORDINADOR DE LA CANDIDATURA IBÈRICA
«Personalment, penso que com que està al costat de França, Girona tenia uns avantatges increïbles»
«No hem rebut cap documentació del Girona, però suposem que tenir un camp amb capacitat per a 40.000 persones o el finançament per construir-ne un amb aquesta capacitat era una condició massa exigent per a aquesta candidatura»
Josep Gusó
PRESIDENT DEL
GIRONA FC
«Crec i continuo dient que és un projecte que hauria anat molt i molt bé per a Girona i per a les comarques gironines. La societat civil i les institucions el van acollir molt bé, però en els moments de definir-lo, va sorgir el problema de la gran crisi econòmica»
«Hem deixat aquest projecte obert. Tenim contactes per a un projecte important si la situació econòmica canvia»

De les 24 candidatures de l'Estat espanyol que aspiraven a ser seu del mundial que Espanya i Portugal volen organitzar conjuntament el 2018 o el 2022, en queden 23. Només s'ha esborrat Girona, i no pas perquè la federació espanyola l'hagi descartada, sinó perquè el club no ha presentat la documentació que la FIFA exigeix perquè un estadi o una ciutat puguin rebre partits d'un campionat del món de futbol. Ahir al migdia, el president del Girona, Josep Gusó, va atribuir el projecte fallit a la crisi econòmica que ha impedit aconseguir suport extern (institucional i empresarial) i als esforços de l'entitat per convertir-se en societat anònima esportiva (SAE).

«Tothom és lliure de presentar-se, ja sigui un club de primera divisió o un de tercera, i també tothom és lliure de retirar-se. El Girona devia arribar a la conclusió que les condicions eren molt elevades i ha decidit no ser-hi», va comentar ahir a aquest diari Miguel Galán, el coordinador de la candidatura ibèrica, que dilluns va ser a Barcelona reunit amb representants dels tres camps catalans (el del Barça, el de l'Espanyol i el Lluís Companys).

Una aspiració complexa.

El fet que la FIFA només accepti camps amb una capacitat superior als 40.000 espectadors ja era un roc a la sabata del Girona. La remodelació de Montilivi tenia les seves limitacions i les aspiracions depenien de construir un estadi nou. Tampoc no va ajudar que el club deixés gairebé de banda les institucions –com aquell qui diu, se'n van assabentar cinc minuts abans– a l'hora de fer un anunci d'aquesta magnitud. I més enllà de fer saber que havien presentat la candidatura per ser seu del mundial, no hi va haver gaire més passes que no fos aprofitar els primers dies de rebombori per copsar les impressions del teixit empresarial gironí o fer algun sondeig superficial dels beneficis que podia reportar per a diversos gremis organitzar un esdeveniment d'aquesta magnitud.

Tampoc es va aprofundir en aspectes que segur que haurien suposat un fre de per si. Per exemple, si necessita Girona un estadi de futbol de 40.000 espectadors si a segona A no s'ha aconseguit omplir mai Montilivi (amb la remodelació tindrà 9.000 seients i actualment no arriben als 7.000). O, encara un altre motiu per deixar-ho córrer, el cost econòmic d'una obra així. Tot i això, el club està convençut que hauria arribat una subvenció important de la federació, que rebrà una injecció espectacular del govern en cas que la FIFA doni el mundial a la candidatura ibèrica.

Concentrats amb la SAE.

Gusó encara veu viable la candidatura de Girona (amb un estadi diferent al de Montilivi) en el futur. La conjuntura actual no ha fet possible, però més endavant... «El que no decidim nosaltres és quan es fa un mundial de la mateixa manera que no es tria quan es fan uns Jocs Olímpics. Quan ens van informar, estàvem molt il·lusionats, i vam anar a reunions i hi vam dedicar un cert temps, però després va venir la SAE i ens vam fer una mica enrere.» El club de Montilivi veia en el mundial una oportunitat única per trobar finançament a la construcció d'un nou estadi. «A causa de la crisi, s'ha demostrat que les seus que s'han presentat ja tenien els camps fets i consolidats al territori espanyol», diu el president del Girona.

LES SEUS

Es mantenen en la cursa per al mundial (23)
Balaídos
Vigo Riazor
la Corunya Carlos Tartiere
Oviedo El Molinón
Gijón Nuevo Sardinero
Santander (*)
Bilbao Anoeta
San Sebastià (*)
Saragossa Camp Nou
Barcelona Lluís Companys
Barcelona Cornellà-el Prat
Barcelona Mestalla
València Martínez Valero
Elx Nueva Condomina
Múrcia (*)
Alacant Ruiz de Lopera
Sevilla Sánchez Pizjuán
Sevilla La Cartuja
Sevilla Nuevo Zorrilla
Valladolid Helmántico
Salamanca Nuevo Vivero
Badajoz (*)
Madrid Santiago Bernabéu
Madrid (*) Tenen previst construir-hi un nou estadi
N'han quedat fora (1)
Montilivi
Girona

El 12 de desembre, les 14 seus decidides

La federació espanyola es troba actualment recopilant tota la documentació rebuda abans de començar a descartar escenaris, ja que hi ha més demanda que oferta. Dels 23 n'han de quedar 14, que són les seus que tindrà Espanya (l'acord és que Portugal en tingui quatre). La FEF, però, està intentant guanyar-ne una quinzena (si ho aconseguís, cosa improbable, Portugal es quedaria amb tres). «Hi ha candidatures amb poc pes», va reconèixer Galán, que va citar per exemple la de Salamanca, tot i que la directiva del club castellà ha presentat un projecte de remodelació de l'Helmántico. Quatre ciutats tenen intenció de construir estadis nous de trinca: Bilbao (la jubilació de San Mamés), Saragossa (La Romareda també toca a la seva fi), Alacant (fa temps que s'està deixant degradar el Rico Pérez) i Madrid (on hi ha l'estadi actual de La Peineta). Aquestes tenen tots els números per sortir escollides. Les federacions espanyola i portuguesa han d'haver decidit el nom de les 18 seus el 2 de desembre, que és quan es confeccionarà l'anomenat Llibre de la Candidatura que Espanya i Portugal han de fer arribar a la FIFA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.