Societat

Erika Irusta

Pedagoga i doula

“Demana un préstec quan ovulis: ets més suggeridora”

Pedagoga i ‘doula', Erika Irusta (www.elcaminorubi.com) acompanya altres dones a conèixer els cicles sexuals que regeixen la seva vida. Recomana organitzar l'agenda segons els cicles i gaudir de les obvietats que fan úniques les dones
Les dones vivim d'esquena al nostre cos?
Més que viure-hi d'esquena, no sabem que existeix el nostre davant. Vivim només des d'una faceta. Ni antigament es tenia tan poca consciència del cos de dona com ara. El feminisme va aconseguir moltes coses, entre elles una igualtat imposada amb els homes.
I això que fisiològicament som tan diferents...
El protocol social ens fa tapar les diferències, com si fossin dolentes i no pas enriquidores, i el que cal és fer un treball per donar suport justament a les diferències.
I a què no parem atenció?
Amb la primera regla, algunes dones viuen una privació total de la llibertat. Ja no són nenes, són tractades de manera diferent i a partir de llavors han de vigilar: “Vés amb compte amb els nois”, els diuen. Això fa que moltes vegades maleeixin el seu cos. Jo mateixa pensava que la regla no m'havia de robar res i que podia fer les mateixes coses que un home, ser tan productiva o genial com ell tot i tenir la regla.
I no és així?
No. Som diferents i això és bo. Les dones som cícliques i això influeix en els nostre humor, les emocions i la creativitat. No és cap problema, és una obvietat. Però sovint ho desconeixem i anem perdudes.
I quants cicles vivim?
No som el calendari gregorià però podríem establir fins a quatre cicles cada 28 dies. La primera fase comença amb la menstruació i ens cal descansar i dormir. Se'ns atenua la part creativa i se'ns accentuen les qualitats intuïtives. És un bon moment per pensar en bones idees que després posarem en pràctica i estem en un estat més meditatiu. A la segona fase, la preovulatòria, estem racionalment molt actives, planifiquem molt i la libido comença a pujar. En diuen que estem més guapes.
Dues fases. En queden dues més.
La tercera, la fase ovulatòria, és la més femenina, però moltes dones tenim un problema perquè no sabem com manifestar la nostra feminitat sense semblar cursis o fer pensar a l'altre que l'estem buscant. En la fase premenstrual, s'obren ferides i apareixen fantasmes. Sorgeix el nostre gran do, que és la passió, molt entusiasme per canviar les coses, i la ràbia es manifesta. No sempre la volem veure i ens empassem la ràbia en lloc de treure-la cap enfora.
I com es treu profit dels cicles?
No t'organitzis l'agenda de dilluns a diumenge sinó segons els cicles sexuals i veuràs que és millor anar a demanar un préstec o a una entrevista de feina quan estàs ovulant: estàs més suggeridora, parles millor i ets més social, i no pas quan estàs premenstruant, que és quan ets més creativa. Si escrius, fes-ho llavors, i estalvia't les classes de ioga en la fase menstrual.Hi ha altres formes de gestionar al món, més òbvies i naturals.
L'edat i els anticonceptius orals alteren aquests cicles?
Les pastilles anticonceptives ens fan més lineals i fa que perdem moltes de les nostres capacitats i, tot i que som cícliques des que som petites i fins que morim, els cicles són diferents. En la menopausa no es viuen amb una intensitat tan boja i deixem espai a parts més reflexives i clarividents.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.