Medi ambient

JORDI SARGATAL

NATURALISTA

“Hem de triar entre cagallons i esquelles o cendres i esqueles”

L'excés de massa combustible als boscos és decisiva per a la propagació del foc i segons Sargatal només es pot lluitar amb prevenció

Reclama la reintroducció de fauna salvatge i que es potenciïn les pastures de ramats

Els incendis a l'àrea mediterrània són cíclics i els debats posteriors sobre la prevenció també. Jordi Sargatal, com a naturalista i coneixedor del territori per les funcions que va assumir de director del Parc Natural dels Aiguamolls i de la desapareguda Fundació Territori i Paisatge, assegura que les solucions existeixen i són conegudes de tothom.

Quina és la clau en la prevenció dels incendis?
Tornar a fer el que feia la natura. Fa milers d'anys la fauna salvatge, búfals i cérvols, poblaven els nostres boscos i transformaven la biomassa vegetal en biomassa animal. Més tard l'espècie humana els va substituir per ramats d'ovelles que també feien aquesta funció i, a més, l'home explotava el bosc i n'extreia massa combustible. Ara no tenim ni una cosa ni l'altra. L'espècie humana ja no hi posa ramats ni utilitza el bosc. Cada any que passa sense un incendi és una bona notícia, però també significa que creix un 30% la massa combustible i que s'està preparant el proper incendi.
Com trenquem aquest cercle?
En alguns llocs fomentant la reintroducció d'espècies salvatges com ara cérvols o cabres. En altres zones fomentant els ramats. Sobretot, impedint ja des d'ara que desaparegui cap més ramat, si cal donant un plus als ramaders perquè posin els ramats en aquestes àrees. Als llocs on es posen ramats que fan pastures el bosc es fa menys combustible. Potenciar els herbívors permet convertir la biomassa vegetal en biomassa animal, i disminueix la massa combustible. Això ja s'està fent a alguns llocs i cal desenvolupar-ho.
Si no es fa és per una qüestió econòmica?
Els boscos no són rendibles per als propietaris i hem de trobar la manera de treure l'excés de matèria vegetal. I per fer això un ramat és més rendible, per netejar el bosc, que una brigada humana; té més continuïtat i la feina queda més ben feta. Els bombers amb els seus mitjans aturen la majoria dels incendis, només un 5% dels focs que es declaren se'ls escapen quan coincideixen les condicions climatològiques adverses –com ha passat aquesta vegada– i l'excés de massa combustible. És aquest 5% d'incendis que s'escapa que crema la major part del territori i això només es pot controlar amb prevenció. Hem de pagar els ramaders perquè facin prevenció d'incendis.
I per què no es fa?
Se'n parla cada vegada que hi ha un incendi, se'n fan informes i s'escriuen llibres. Tot això es va dir després dels incendis del 1986 i del 1998. Tot està dit i ens n'oblidem. Entre tots hem de facilitar les coses, ser més flexibles. Els ramats abans ja entraven als boscos, ara se'ls prohibeix. La gent també ha d'acceptar que anant per la carretera es pot trobar un cérvol que li passi davant del cotxe i ha d'anar amb compte perquè pot tenir un accident. També cal que la gent accepti que els ramats deixen cagallons pels camins i que si a la vora d'un poble hi ha un ramat d'eugues o d'ovelles les esquelles fan fressa; que la gent no es queixi per això, perquè aquest ramat farà que el foc no entri al poble. Hem de triar entre cagallons i esquelles o cendres i esqueles.
Ara la prioritat és netejar i reforestar?
A segons quins llocs entrar-hi ara amb màquines pesants pot erosionar el sol. Si plou, d'aquí a uns mesos el territori reverdirà i el suro s'anirà recuperant. Cal agrair totes les iniciatives de reforestació, però el que convindria més és anar als llocs on estan brotant alzines i roures i cuidar-los, traient els pins que fan competència a les alzines i els roures. Les alzines estan concebudes per lluitar contra el foc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a