Política

EUA

La cursa cap a la Casa Blanca

El valor de l'oblidada minoria asiàtica

Els nord-americans d'origen asiàtic són el grup racial que més creix als Estats Units, però són ignorats en campanya

La majoria de votants d'aquest grup racial s'inclina per Obama, però cap dels dos candidats a la presidència fa prou esforços per mobilitzar-los

Molts immigrantsasiàtics provenen de països sense processos polítics democràtics

Cent anys enrere, els nord-americans d'origen asiàtic estaven poc qualificats, tenien salaris molt baixos, eren discriminats per l'administració i vivien, pràcticament en exclusiva, en enclavaments ètnics superpoblats. Avui, són el grup racial dels Estats Units que més i millor educació rep, que més ingressos obté i que més ha crescut els darrers anys. Segons un informe recent del Pew Research Center, no hi ha segment de la població nord-americana més satisfet amb la seva vida, amb les seves finances i amb la direcció del país.

Valoren més que ningú el matrimoni, tenir descendència, treballar dur i obtenir una carrera. Són, amb diferència, el grup ètnic que més probabilitats té de viure en barris de població mixta o de contraure matrimoni amb una persona de diferent raça. En aquest sentit, l'estudi del Pew Research Center posa com a exemple Priscilla Chan, la dona amb qui Mark Zuckerberg, el fundador de Facebook, es va casar el mes de maig passat. Chan, forma part del 37% de nord-americanes d'origen asiàtic que han contret núpcies amb un home no asiàtic.

“Malgrat tot, són ignorats [en la campanya per a les eleccions presidencials] i no estan involucrats en la política”, afirma Margaret Chin, professora de sociologia del Hunter College, pertanyent a la Universitat de Nova York. “Tan sols entre el 50% i el 60% esdevenen ciutadans naturalitzats i, d'aquests, només la meitat es registren com a votants. Els que han nascut a l'estranger encara sobrepassen els nascuts als EUA i les barreres lingüístiques per als que acaben d'immigrar són elevades”, hi afegeix Chin.

De fet, tot i els alts nivells d'integració, els nord-americans asiàtics nascuts al seu país d'origen encara representen el 74% del total. Alhora, tal com recorda la professora Chin, molts immigrants asiàtics provenen de països sense processos polítics democràtics i formen famílies en què no es discuteix de política.

La Xina i les Filipines

Tot i que cal tenir en compte les peculiaritats d'un segment format per ciutadans provinents de desenes de països (majoritàriament, la Xina i les Filipines), la meitat s'identifiquen amb el Partit Demòcrata o s'inclinen principalment per aquesta formació, enfront el 28% que prefereix el Partit Republicà. No debades, el 54% de nord-americans d'origen asiàtic aproven la gestió del president Barack Obama. Un 62% van votar per ell en les eleccions presidencials del 2008; en canvi, tan sols un 35% es va decantar pel republicà John McCain. Tradicionalment, però, aquest sector de la població tendia a identificar-se amb els republicans, en ser vist com el partit més anticomunista, una inclinació que, amb el pas del temps, s'ha anat debilitant, tal com explica l'expert Paul Ong, citat al bloc de política Salon.com.

En unes eleccions ajustades, tots els segments de la població són considerats importants, però els nivells de participació electoral històricament baixos sembla que deixen al marge de la dinàmica de campanya els nord-americans d'origen asiàtic. Amb tot, Obama –que és de pare kenyà, nascut a Hawaii i criat a Indonèsia– no va deixar escapar l'oportunitat de presumir d'arrels asiàtiques el maig passat, durant la gala anual de l'Asian Pacific American Institute for Congressional Studies (APAICS), una entitat que promou la participació i la representació d'aquest segment de la població en tots els nivells de l'administració. El president sembla que connecta millor amb els nord-americans d'origen asiàtic que el seu rival a les eleccions de novembre, Mitt Romney, però tots dos hauran d'esforçar-se per mobilitzar-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.