Política

Ripoll s'allibera de l'Estat espanyol, per majoria al ple

CiU, al govern, ERC i PxC donen suport a la moció sobiranista de l'Associació Nacional Catalana al ple d'ahir

El PSC hi vota en contra, perquè no preveu el pas previ d'un referèndum

Amb un “Ripoll és des d'ara territori català lliure d'Espanya”, pronunciat per l'alcalde, Jordi Munell (CiU), seguit dels aplaudiments del públic, el ple de la capital del Ripollès va aprovar la moció que proposava aquesta declaració. A proposta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Ripoll, es va presentar al ple unànimement per tots els grups municipals. No pas tots, no obstant això, hi van donar suport. Va prosperar amb els vots afirmatius de CiU, al govern, i d'ERC i PxC, a l'oposició. En canvi, el PSC s'hi va oposar, perquè, tal com va explicar el seu portaveu, Enric Pérez, aposta per un camí més seré que no pas la proclamació unilateral de la independència pel Parlament de Catalunya, la qual cosa proposava el text de la moció. Abans, Pérez va dir que cal buscar la fórmula legal per fer un referèndum –potser a través dels ajuntaments– en què el sufragi de cada persona compti com un vot i que no es ponderin els resultats com fins ara. Pérez va justificar que la moció és conjunta perquè el PSC està d'acorden el fet que al ple es puguin debatre les qüestions que provenen de la ciutadania.

La moció es va votar en un ple molt curt, durant el qual es van resoldre en poc més de mitja hora tots els assumptes, que eren força de tràmit. També ho va semblar el debat de la moció sobiranista, ja que, a part del portaveu socialista, els altres no hi van intervenir. Hi faltava Teresa Jordà (ERC), al Congrés espanyol, en què també hi havia ple i els diputats van ser encerclats per manifestants del moviment d'indignats. Tampoc no hi era la regidora convergent Dolors Costa. A banda de Pérez, l'únic que va intervenir va ser el batlle, només per anunciar que la moció per demanar que Ripoll fos territori català alliberat de l'Estat espanyol de l'ANC se sotmetia a debat i era el resultat, segons els seus mots, d'un procés que ha anat més de pressa del que molts podien pensar. Preguntat després del ple sobre la poca aportació al debat dels grups municipals, Munell va respondre que es va donar la veu a l'ANC que és qui va fer la moció i que tot el que calia dir va quedar perfectament expressat en el text.

Rutes escolars

A petició de la regidora d'ERC, Nancy Rovira, el regidor de Cultura i Ensenyament, Ramon Santanach, va certificar que han funcionat correctament les rutes escolars que s'han posat en servei aquesta setmana per facilitar els desplaçaments a peu dels alumnes fins als seus centres. Santanach va explicar que alguns punts se senyalitzaran millor, la qual cosa es farà d'aquí a un mes, després d'avaluar-ne el funcionament. D'altra banda, d'acord amb les Amipa, s'estudia que els pares ajudin a controlar l'entrada i la sortida de l'alumnat als centres.

LA XIFRA

13
regidors
van votar ahir a favor què Ripoll sigui territori alliberat de l'Estat espanyol i només dos en contra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.