cultura

solidaritat

Sami Naïr, Josep Fontana, Manu Chao i el Mume, premis Liberpress

També rebran els guardons Elías Querejeta, Pedro Miguel Etxenike, Manuel Costa-Pau, els Descendents i Amics de la Maternitat d'Elna i els infants morts a Argelers

El politicòleg, filòsof, sociòleg i catedràtic francès d'origen algerià Sami Naïr rebrà el dijous 18 d'octubre a l'Auditori de Girona (20 h) el premi Liberpress 2012. Sami Naïr, director del Centre Mediterrani Andalusí, és especialista en moviments migratoris i creador del concepte de concepte de codesenvolupament. “És un home d'una influència importantíssima i denuncia injustícies amb els seus escrits, com Steve McCurry ho fa amb les seves fotografies”, va dir ahir el president de l'associació Liberpress, Carles McCragh, que va establir així un lligam entre el guanyador d'aquest any i el del 2011. McCragh va anunciar ahir la relació de guardonats de les diferents categories dels Liberpress, acompanyat per Jaume Torramadé, president de la Diputació de Girona, que és una institució coorganitzadora d'aquests guardons sense dotació, que van néixer el 1999 a Girona per difondre la “cultura de la solidaritat”.

El premi Liberpress Catalunya té dues subcategories: el premi individual ha estat per a l'historiador Josep Fontana (Barcelona, 1931), “per la seva gran obra històrica i assagística” i “per la constant rebel·lia i denúncia contra les imposicions econòmiques i socials del sistema establert”. I el guardó a una institució o entitat ha estat atorgat al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, el Mume, un museu “important” que, segons McCragh, “s'hauria de visitar més sovint”.

El productor de cinema Elías Querejeta (Hernani, Guipúscoa, 1934) ha estat distingit amb el premi Liberpress Cinema, com un dels productors fonamentals del cinema espanyol, al darrera de molts projectes de directors com ara Carlos Saura, Víctor Erice, Manuel Gutiérrez Aragón i Julio Medem. “Ha estat el gran productor de la transició i la democràcia i també un lluitador i un rebel. El cinema espanyol no seria el mateix sense ell”, va dir McCragh sobre ell.

El premi Liberpress Cançó serà recollit per Manu Chao, que divendres passat va oferir el concert número 1.000 de La Mirona de Salt. Fill del periodista Ramón Chao, que el 2001 va rebre un dels primers premis Liberpress, Manu Chao (París, 1961) és un dels personatges més influents de la música popular de l'últim quart de segle en l'àmbit mundial. Com va recordar ahir McCragh, Manu Chao viu actualment a Barcelona, en un barri on els veïns li porten sovint part del menjar que cuinen i ell ensenya a tocar la guitarra als seus fills. Rep el premi “per la seva coherència i permanent rebel·lia, per la seva solidaritat i defensa dels marginats”.

Premi a Costa-Pau

L'escriptor i editor empordanès Manuel Costa-Pau, nascut a Garriguella el 1936 i resident a Gaüses, rep el Liberpress Literatura “per la seva afuada i delicada obra literària, per la seva immensa tasca editorial , pel seu compromís amb la nostra llengua i la nostra llibertat”. El científic i divulgador Pedro Miguel Etxenike (Isaba, Navarra, 1950), que “ha obert camins tant humanitaris, lingüístic o solidaris com científics”, obté el Liberpress Camins.

Els premis a l'associació Descendents i Amics de la Maternitat d'Elna (Liberpress Associació) i als infants morts al camp d'Argelers (Liberpress Memorial) recorden, com el del Mume, la tragèdia de la retirada republicana.

LA DATA

18-10-12
L'acte de lliurament dels Liberpress 2012 tindrà lloc el dijous 18 d'octubre a l'Auditori de Girona (20 h).

LA FRASE

Liberpress és la festa de la llibertat i la solidaritat, de la gent que lluita i que pateix i denúncia injustícies
JAUME TORRAMADÉ
president de la diputació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.