Opinió

Ca montes

El gran error espanyol

Arreu és incomprensible que no ens deixin votar

Espanya està cometent un error bàsic respecte a Catalunya: amb la seua intransigència converteix un problema polític, nacional si es vol, en un problema democràtic. La seua obcecació en anar contra el món és el seu gran error. Perquè en qualsevol país hi ha gent que ens entendrà a nosaltres i gent que els entendrà a ells. Però en canvi en tots els països explicar que la ciutadania no té dret a votar és adoptar una posició no només antipàtica sinó incomprensible. Les males cares, l'agror, les amenaces militars, les declaracions de boicot, que quedarem fora de la UE... encara és l'hora que Espanya argumente positivament, encara és hora que ens diga una raó per la qual hauríem de quedar-nos que ens interesse a nosaltres. I això vist des de fora és molt cridaner. Especialment si al costat i el mateix dia Escòcia i el Regne Unit s'entenen tranquil·lament entre ells.

Tinc la impressió, però, que arribarà un dia que Espanya cedirà. Perquè és difícil que no ho faça. Va començar molt forta amenaçant tothom i exigint a Europa que es posara del seu costat. Però ara ja sap que Europa no pensa posar-se al seu costat així com així i ja veu com arreu del món cada vegada més gent es mostra impacient amb tanta prepotència i tan poca cultura democràtica com està demostrant tenir.

Algú, de veritat que no sé qui, un dia o un altre s'adonarà que si Espanya segueix com va ara abans de l'estiu som independents. I supose que pensarà que això no els convé. Des d'Europa, de moment arriben veus tan contundents com discretes que els diuen que ens deixen votar. Que hem de poder votar perquè això és bàsic i essencial, perquè està fora de tota discussió. I si bé és cert que ara, amb els brams que solta la tonyina, sembla impossible que ens deixen votar, hi ha indicis pròxims que fan pensar el contrari. Fixem-nos que ahir, sense anar més lluny i només és un exemple, el govern espanyol va anul·lar les anunciades mesures que havia pres contra l'Argentina en represàlia per la nacionalització d'YPF. Evidentment sense que l'Argentina haja canviat de posició...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.