Editorial

La voluntat del poble és complexa

Les històriques eleccions al Parlament convocades per Artur Mas a mitja legislatura tenien l'objectiu d'aclarir la situació amb vista a afrontar l'inevitable procés cap al dret a decidir. El veredicte de les urnes ha deixat clar que l'exercici d'aquest dret és clarament majoritari, perquè voreja les dues terceres parts de l'hemicicle, però alhora evidencia una major complexitat a l'hora d'encaminar el procés. CiU ha guanyat les eleccions amb molta distància respecte del segon partit, l'espectacularment recuperada ERC, però ha quedat lluny no només de la majoria contundent que el seu líder demanava sinó que no disposa de prou majoria per governar el dia a dia amb comoditat.

Els resultats d'ahir mostren un interès històric dels catalans per decidir sobre el seu futur, amb un gran increment de participació que ha dinamitat totes les prospeccions, vaticinis i enquestes electorals que s'havien fet. És indubtable que la gravetat del moment ha mobilitzat molts catalans que fins ara no havien atorgat a les eleccions nacionals una prioritat que sí que donaven a les altres convocatòries, i això és un fet altament positiu. En una primera anàlisi, es pot veure que CiU ha caigut especialment a la circumscripció de Barcelona i que només ha millorat resultats a Girona, on, paradoxalment, el PP ha obtingut un diputat més, l'únic que guanya respecte del 2010.

A hores d'ara sembla molt més complex tirar endavant la governabilitat del país amb tot un Estat en contra, que no pas avançar cap a un estat propi que continua amb una àmplia majoria disponible. L'habilitat i el seny amb què es combinin la prioritat social i la nacional seran claus per a l'èxit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.