Societat

Ningú a l'escola sense esmorzar

El Centre Obert Salvador Gavina del Raval recupera el servei d'esmorzars eliminat fa deu anys

El 64% d'infants del centre tenen dèficits alimentaris

L'entitat busca fórmules per atendre tota la família

Els problemes econòmicsde les famílies provoquen trastorns de salut i situacions de violència

Donar suport educatiu i formatiu als nens d'un barri com el Raval, una de les zones de Barcelona on es concentren més famílies amb dificultats econòmiques, no serveix de res si no tenen resoltes les necessitats bàsiques a casa. Per això al Centre Obert Joan Salvador Gavina no només s'ajuda a fer els deures, fan tallers de teatre i van a la piscina, sinó que també hi ha servei de menjador per als nanos que ja no tenen beca i des del gener hi ha servei d'esmorzar –per evitar que els infants vagin a escola sense res a l'estómac– i de dutxes –que utilitzen famílies a les quals els han tallat per impagament l'aigua o la llum–. “Al barri, amb els anys, hi ha hagut un canvi de perfil de famílies, però segueixen els greus problemes econòmics”, explica la directora de la Fundació Centre Obert Joan Salvador Gavina, Anna Castro. El centre es va obrir el 1979 i des de llavors no ha parat.

Feia deu anys que no donaven esmorzars i vuit que les dutxes només les feien servir els nens després de fer esport. Però la crisi escanya i s'han hagut de recuperar. Els esmorzars s'intenta que siguin en família i equilibrats –làctics, fruita i cereals–. S'evita que les criatures vagin a l'escola sense menjar res i s'enduen un entrepà per a l'hora del pati. “Eren necessitats superades que han tornat”, resumeix Castro. Una de les característiques de l'equip que lidera és precisament adaptar-se a les circumstàncies. Unes circumstàncies que no són fàcils en un barri amb una alta taxa d'atur, problemes d'infrahabitatge i on moltes famílies són immigrades i sense una xarxa de parents que els faci de coixí.

Dues dades esfereïdores: el curs passat es van atendre 169 infants i joves de 0 a 21 anys i 111 famílies, de les quals un 18% van patir un desnonament i un 28% viuen en habitacions rellogades o pisos ocupats que no compleixen les condicions òptimes d'habitabilitat. Però això no és tot, més de la meitat de famílies estaven a l'atur i, d'aquestes, un 20% no tenien cap ingrés. “Els infants pateixen aquest agreujament de la situació socioeconòmica i això comporta des de dificultats a l'escola fins a trastorns greus de conducta i casos de violència”, afirma la directora del Salvador Gavina.

Una de les grans preocupacions és també la mala alimentació, que afecta molt la salut, fa que creixin menys que la mitjana i tinguin problemes de pes, tant que estiguin obesos com massa prims. El 64% dels infants i adolescents atesos aquest any per la fundació presenten una alimentació insuficient i no adequada. L'accés al menjador assegura que com a mínim facin un àpat equilibrat la dia. Actualment n'hi ha una cinquantena i a partir del març la xifra s'incrementarà perquè n'hi haurà que ja hauran esgotat els diners de les beques de menjador. El peix, la carn, la fruita i els iogurts els han de comprar, però la resta els arriba del Banc dels Aliments. La furgoneta de l'entitat va a carregar al magatzem de la Zona Franca o al Caprabo del barri. “Sort en tenim de la solidaritat de la gent”, reconeix la directora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.