Política

El carrer, contra la llei Wert

clam Milers de ciutadans rebutgen l'intent del ministeri de posar fi a la immersió

Somescola.cat demana fermesa al govern i insta a la insubmissió per no dividir la societat

“Quan es fan lleis contra el poble, el poble es rebel·la contra les lleis”


Catalunya no restarà de braços plegats davant l'intent de destruir la immersió lingüística que suposa l'esborrany de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Després d'unes primeres mobilitzacions en contra la setmana passada quan es va conèixer la proposta, ahir, Dia Mundial dels Drets Humans, milers de persones van sortir alhora al vespre als carrers d'una seixantena de pobles i ciutats del país, convocades per l'entitat Somescola.cat, per deixar clar el rebuig frontal a un text “retrògrad, recentralitzador i inútil”, que decapitaria un model que enllaça amb la tradició pedagògica catalana de principi del segle XX i que ha estat d'èxit i d'integració en els darrers trenta anys.

La concentració més multitudinària va ser la de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, que es va omplir de gom a gom amb estelades i tot de pancartes contra la llei Wert i a favor de l'ensenyament en català (“Soy andaluz y exijo al gobierno fascista de España que deje en paz a Cataluña. Visca Catalunya lliure!”, deia una). També hi havia gent de diversos partits i de les desenes d'associacions del món civil i educatiu integrades a Somescola.cat, una plataforma sorgida fa dos anys arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, que llavors ja va posar en guàrdia la comunitat educativa catalana. Tal com constatava ahir l'organització, en aquest temps “malauradament no hem avançat, sinó que hem anat enrere”. I és que ara l'amenaça no és només sobre la immersió i la separació que podria comportar dels alumnes en funció de la llengua, sinó també sobre els continguts, a més que se situa el català com a especialitat, al mateix nivell de la tercera llengua estrangera, i s'obre la porta a pagar centres privats en castellà als pares que ho vulguin.

L'escriptor de Santa Coloma de Gramenet Rodolfo del Hoyo va recordar com la seva ciutat va ser pionera el curs 1972/73, encara sota el franquisme, i deu anys després ja en democràcia, en les primeres experiències d'immersió lingüística a Catalunya, amb una població de parla eminentment castellana vinguda de la resta de l'Estat. “Els immigrants lluitaven pel català, el defensaven i se'l feien seu”, rememorava Del Hoyo, per qui el model va ser essencial per integrar-los, com ho és avui amb els nouvinguts en els últims anys. “Ataquen el bé més preuat, però ni Felip V ni Franco van poder, i ni el ministre Wert, ni el govern de Rajoy ni tot el PP junt tampoc podran!”, desafiava, mentre recordava que “quan es fan lleis contra els pobles, els pobles es rebel·len contra les lleis”. Els crits d'“insubmissió”, de fet, van ressonar diverses vegades a la plaça, i l'escriptor va acabar amb una referència explícita: “Quan l'esborrany sigui llei no l'aplicarem, no ens dividiran”.

El manifest que es va llegir per cloure, en solidaritat també amb les escoles de la resta dels Països Catalans, incidia en “l'error pedagògic molt greu” i els “riscos de fractura social” que suposaria l'aplicació de la llei, i exigia que no es toqui la catalana.

Suport i pressió a Mas

Per traslladar el clam, una vintena de representants de Somescola.cat es van reunir tot seguit al Palau de la Generalitat amb el president Mas i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a qui van donar suport i alhora van exigir que no es faci “cap pas enrere”, segons explicava a la sortida la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. Tots els participants, de fet, constataven la “posició unànime de rebuig” a la llei Wert. Josep M. Álvarez, líder de la UGT a Catalunya, valorava la “consciència plena de la immensa majoria de la societat”, que creu que l'Estat “tindrà en compte” en el procés que s'obre per esmenar la llei. “No ens podran treure aquest model d'èxit perquè un ministre pugui fer el ruc com fa Wert”, va dir. Tant ell com Montse Ros, de CCOO, recordaven, a més, que la queixa sindical s'estén a altres aspectes de la llei com ara la privatització de l'ensenyament i la minva de la qualitat.

En una nota, ahir, el ministeri tornava a parlar del català com “un tresor que forma part de la riquesa cultural espanyola i que cal conservar”, i justificava que la classificació proposada “no està relacionada amb la importància de les assignatures, sinó amb la distribució de competències”, i que la gestió del bloc de les d'especialitat correspon a les comunitats.

Cal un front unitari català contra la reforma antiimmersió.
Rocío Mtnez. Sampere
Portaveu d'economia del grup parlamentari socialista
Si no ens respecten, actuarem al marge de la llei. Wert és una persona perillosa
Joan Rigol
Expresident del parlament de catalunya
La llei Wert és retrògrada i ideologitzada. Cau pel seu propi pes.
Dolors Camats
portaveu d'ICV al parlament de catalunya
La reforma és una agressió a la immersió lingüística i un atac al model català
José Carrillo
rector de la Universitat Complutense de Madrid
15.12.12
Dissabte
Castelló es mobilitzarà pel català
13.12.12
Dijous hi haurà més protestes contra la llei

El rector de la Complutense, per la immersió

El rector de la Universitat Complutense de Madrid, José Carrillo, va expressar ahir el seu suport al model d'immersió lingüístic i es va mostrar contrari a la proposta de la llei d'educació del ministre José Ignacio Wert. Carrillo considera que la normativa que proposa Wert no té fonaments i que està únicament pensada contra el sistema català. La immersió, va assegurar el rector, “no suposa no conèixer el castellà” perquè ell no coneix “cap català que no sàpiga parlar perfectament castellà”. Al seu parer, l'esborrany només parteix de fonaments “ideològics”.

D'altra banda, els partits catalans van reiterar les mostres de rebuig a la proposta del ministre. Pel vicesecretari de comunicació d'ERC, Oriol Amorós, la reforma de Wert no té a veure amb cap didàctica ni un mal nivell de coneixement del català ni el castellà, sinó amb una concepció uninacional tancada. ERC veu del tot demostrat que el català és el punt de trobada de moltes persones que viuen a Catalunya i que tenen altres llengües maternes. UDC reclamava en un manifest que s'atengui la “crida” a la unitat de Mas, a dos dies de la cimera de partits prevista per dimecres, i donava suport a Somescola.cat. ICV també sortia en defensa del model d'immersió, però lamentava que la consellera no carregui contra la “reculada” que suposa la llei en conjunt, en què hi ha “més ideologia que pedagogia”, i que serà “el complement” de la reforma laboral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.