cultura

poesia / art / música / cinema

Un centenar d'artistes es “desordenen” per Carilda

La Penyora dedica el 6è Festival Pepe Sales, del 23 de gener a l'1 de febrer, a la gran poeta cubana Carilda Oliver, defensora de la sensualitat i dels drets de la dona

“Carilda Oliver és una dona que ha donat moltes coses a Cuba: bellesa, rebel·lia, cultura, glamur i també escàndol, que en el seu cas vol dir fantasia, perquè tothom parla de la seva trobada apassionada amb el caçador Hemingway, que ella ha desmentit, o del que passa a casa seva, sense haver-hi entrat mai”, afirma Consol Ribas, codirectora amb Lluís Llamas de l'associació La Penyora Cultura i del Festival d'Art Independent Pepe Sales, que tindrà lloc a Girona del 23 de gener a l'1 de febrer i que estarà dedicat en la seva 6a edició a tota una il·lustre desconeguda en aquesta banda de l'Atlàntic, la gran poeta cubana Carilda Oliver Labra (Matanzas, 1922), guardonada amb els premis nacionals cubans de poesia i de literatura i autora del poema Me desordeno, amor, me desordeno, una oda a la seducció que s'ha convertit en bandera d'aquesta gran defensora “de la sensualitat, la sexualitat i els drets de les dones”.

Carilda no podrà visitar Girona, però la seva obra lliure i apassionada i el seu caràcter indomable estaran molt presents a la ciutat durant deu dies, a través de tot un seguit de manifestacions artístiques, marcades com sempre per l'altruisme i el voluntariat.

La connexió barcelonina

El festival es va presentar ahir al matí a l'Arts Santa Mònica de Barcelona –centre amb el qual el Pepe Sales podria establir més endavant alguna col·laboració– i a la tarda a La Penyora. L'acte inaugural tindrà lloc dimecres vinent (20 h), amb la inauguració de l'exposició col·lectiva La sensualitat i la musa o diàleg de la seducció, coordinada per Provi Casals i Eudald Camps, que convertirà la sala Pati del Centre Cultural la Mercè en “una capella profana dedicada a Carilda, amb obres no més grans d'un pam que seran com petits exvots inspirats en la poesia de Carilda”. També s'inaugurarà la instal·lació que convertirà el claustre de la Mercè, durant el festival, en un pati cubà.

El dijous 24 tindran lloc a la Mercè (19 h) una xerrada sobre Carilda a càrrec del seu biògraf, Antonio Piedra, i una conferència de Lluís Costa sobre La independència de Cuba i el nacionalisme català. El divendres 25 (19.30 h) es farà a La Penyora una sessió dedicada al daiquiri i altres combinats cubans, amb Sairis Hidalgo, Rosa Gil i Dj Tiburón.

El dilluns 28 tindrà lloc al Truffaut la mostra de curts i audiovisuals dedicats a Carilda, coordinada per Ester Bertran, i el dimarts 29 mig centenar d'artistes participaran a la gran festa de cloenda a l'auditori de la Mercè.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.