Empreses

Mobles únics i amb valor social

A L'Estoc, discapacitats intel·lectuals creen peces de disseny a partir d'objectes en desús

Són peces molt treballades i amb un preu que oscil·la entre 100 i 1.300 euros

Una prestatgeria de colors feta a partir d'una escala. Una persiana transformada en una original mampara. I fins i tot una caixa de fusta convertida en un llum de taula. Aquests i altres mobles, igual de sorprenents, són a l'espai que la cooperativa L'Estoc acaba d'obrir al districte 22@ de Barcelona, que inclou botiga i taller de fusteria. Les peces són de disseny propi, úniques, i es creen a partir de materials reciclables i mobles en desús. Tenen, a més, un valor social, ja que les treballen joves amb discapacitat intel·lectual. Ho fan amb la supervisió dels tres socis que hi ha darrere L'Estoc: Jordi Mayals, el gerent; Manuel Fito, l'encarregat del taller, i Sol Bucalo, que s'ocupa del disseny.

La botiga va obrir el desembre passat, tot i que el projecte es gestava des de feia dos anys. Mayals, enginyer agrònom, sempre ha treballat en el sector de la gestió de residus i col·labora des de fa anys amb un centre de lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual. “A les deixalleries hi arriben peces molt interessants a les quals es pot donar un altre ús; fer-ho és una feina creativa i estimulant, i vaig pensar que podia lligar amb les necessitats d'aquestes persones”, explica. Una idea que, sumada al seu esperit emprenedor, el va fer decidir a plegar de la feina i a iniciar aquest projecte.

A L'Estoc, situat al número 225 del carrer Almogàvers, hi treballen entre sis i nou joves que vénen de la fundació Xamfrà-Sant Miquel i del Taller Escola Barcelona (TEB). Ara per ara, però, ni ells ni els responsables de la cooperativa cobren un sou. “Som una empresa sense ànim de lucre i la idea és, a mesura que el negoci vagi avançant, anar consolidant llocs de treball i oferir salaris”, assegura Mayals. Els joves treballen les peces des del principi fins al final, una feina que en alguns casos pot durar setmanes. El preu dels mobles –numerats per certificar que són peces exclusives– oscil·la entre 100 i 1.300 euros, i fins ara se n'han venut una quinzena, amb un valor total d'uns 4.000 euros. “Són peces úniques, molt treballades, i valen el que valen, però volem arribar al màxim de gent”, afirma el gerent. A L'Estoc també s'hi poden trobar mobles de projectes similars, com ara d'Artlantique i del taller Re.

Mayals destaca satisfet el “sou emocional” que comporta aquesta feina, però és conscient que cal que “les peces es venguin perquè agraden i generin una sostenibilitat econòmica que permeti crear llocs de treball”. Ara per ara, la cooperativa vol consolidar el negoci a Barcelona i trobar un soci que aporti capital però que també s'hi impliqui. “No és qüestió de diners, només busquem algú a qui li agradi el projecte i vulgui aportar la seva experiència”, adverteix el gerent. L'Estoc és una iniciativa reconeguda i ha estat escollida pel programa de suport a l'emprenedoria social de la Generalitat (2011) i de la Caixa (2012).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mobles únics i amb valor social

Publicat a