cultura

Polèmica per considerar les novel·les d'Espinosa i Rahola llibres ‘mediàtics'

La periodista considera que la nova categoria imposada pels llibreters “degrada” i es pregunta per què no hi han posat també Jaume Barberà o Lluís Foix

El Gremi defensa la classificació per la dificultat d'encabir tots els títols en la classificació tradicional

Pilar Rahola ha lamentat la nova categoriade llibres mediàtics impulsada pel Gremi de Llibreters aquest Sant Jordi, on va ser inclosa la seva nova novel·la, El carrer de l'Embut, juntament amb la d'Albert Espinosa, Brúixoles que busquen somriures perduts. La periodista creu que la classificació “degrada” i afirma haver-se sentit “dolguda” perquè es “juga amb la teva obra”. “Una novel·la és bona o dolenta, i punt. Que un autor sigui famós o no és poc rellevant i el gremi no és ningú per dir qui és mediàtic o no”, ha reblat.

En declaracions a El món a RAC1, la periodista considera que es tracta de criteris “irrisoris”, que “ningú coneix” i que han “fet mal i menystingut els novel·listes”. Davant d'això, però, creu que seran els lectors els que col·locaran el llibre. “Van fer mal deliberadament i inconscientment”, ha afegit.

Segons Rahola, el gremi considera que no són criteris “literaris sinó tècnics i quan te'ls expliques no ho entens”. “Jaume Barberà és conegut per la televisió i S'ha acabat el bròquil es considera un assaig, mentre que Lluís Foix ha anat a ficció. No té sentit”, ha assegurat.

En aquesta línia, creu que hi ha un consens general sobre què és un llibre mediàtic: “surt oportunament per Sant Jordi, té recorregut curt i està pensat per ser popular”. “Estan molt bé i no descarto fer-ho, si m'ho proposen. Fora d'això, la resta de criteris s'han de posar on toca o decidir no classificar tant”, ha conclòs.

Els llibreters


El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, defensava aquest dimarts a la tarda la creació de la nova categoria de llibres mediàtics per la dificultat d'encabir tots els títols en les seccions existents.

Daura va explicar a l'ACN que es feia “difícil poder encabir tots els títols en les categories genèriques de ficció i no ficció” i, per això, els va semblar que “tenia sentit fer-ho”..

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.