Societat

Temps de Flors 2013

De la tragèdia a l'èxit de les flors

Els visitants valoren l'adaptació del muntatge després que el foc el cremés

De títol ‘Sortir-se'n', palesa la lluita en temps difícils

El laberint que els col·lectius Actua! i La Colactiva preveien fer a la plaça dels Jurats va estar a punt de convertir-se en una tragèdia per culpa del foc que va calcinar bona part del muntatge a pocs dies de la inauguració de Temps de Flors. Però la ràpida reacció positiva dels seus sis components, Xevi Bayona, Josep Callís, Susanna Cros, Àlex Forasté, Anna Lòpez i Pilar Rodríguez, l'ha convertit en un dels èxits de la mostra floral.

Molts visitants van saber pels mitjans dels succés provocat per uns brètols de matinada i s'acosten fins a la plaça dels Jurats per veure com s'ha acabat adaptant la proposta amb el que va quedar socarrimat. Només amb una estona en l'indret es percep la sorpresa i la benedicció de la majoria dels passejants. Un arbre blanc enmig de la negror de la fusta calcinada impacta la mirada, i uns versos d'Espriu semblen subratllar la fugacitat de cada moment i acció. Unes mànegues d'aigua deixen anar un polsim que fa l'efecte que les brases encara fumegen entre la destrossa ígnia.

El muntatge, amb el títol Sortise'n, no és més que una metàfora del que han hagut de fer els sis col·laboradors del projecte: fer front a l'adversitat i buscar-hi una solució. Ho confirma una de les participants, Susanna Cros, que relata que “la ràbia i el disgust van durar deu minuts”. “Vam tenir clar que la imatge de com havia quedat era potent”, afirma. La voluntat és que el visitant s'adoni amb l'episodi viscut en aquest muntatge que “tot és possible i que per fer front als problemes cal donar-los la volta per acabar-ho convertint en una oportunitat”. Els dos col·lectius consideren que és una bona lliçó per posar-la en pràctica en aquests temps que corren, en què l'atur té xifres impensables, les famílies veuen com poden perdre el sostre en què viuen i les tensions polítiques impregnen el dia a dia. Sense cap mena de dubte molts ciutadans admeten que el projecte ha sabut ressorgir de les pròpies cendres per tocar l'èxit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a