Política

Les protestes dels indignats s'estenen per tot el Brasil

Les manifestacions van començar fa deu dies contra l'augment del preu de l'autobús

També s'exigeixen més inversions en salut i educació i menys corrupció

Roussef, “orgullosa” de les mobilitzacions

El gruix dels manifestants són joves amb educació superior

El que va començar al Brasil com una protesta contra la puja del preu del transport públic a São Paulo s'ha convertit en deu dies en una onada incontrolable d'indignació ciutadana. L'última jornada de protestes va reunir entre 250.000 i 350.000 persones a les principals ciutats del país, com Rio de Janeiro, Brasília, Porto Alegre i Salvador, a més de São Paulo.

La novetat ha estat que les protestes no s'han limitat aquesta vegada al tema de les tarifes en els busos urbans, que han pujat set cèntims, fins a convertir-los en els més cars del món. Les consignes de l'última jornada, en què hi va haver greus enfrontaments amb la policia i fins a un intent d'ocupar per la força el Parlament a Brasília, s'han ampliat a consignes contra la corrupció, les despeses destinades al Mundial 2014 i els problemes crònics en educació, salut o seguretat. El fet que el govern s'hagi gastat 11.000 milions d'euros només en la remodelació d'estadis no ha estat fàcil de digerir al tercer país més desigual del planeta, segons dades de l'ONU. Les protestes han coincidit amb l'inici de la copa Confederacions, avantsala del Mundial i evident vitrina mediàtica per a qualsevol conflicte. L'estratègia de la presidenta, Dilma Rousseff, ha estat limitar al màxim la repressió policial. Ahir, en un intent de calmar els ànims, va dir, a més, que el govern està disposat a atendre les reclamacions a favor del canvi. “Aquestes veus dels carrers han de ser escoltades”, va dir en un discurs al palau presidencial. També es va declarar “orgullosa” de les protestes, que va interpretar com un indicador de la “força” de la democràcia brasilera.

Les mobilitzacions ja han deixat uns 100 ferits i un centenar de detinguts. La seva virulència ha sorprès Rousseff, en moment que la situació econòmica tendeix a deteriorar-se, amb un magre 0,6% de puja del PIB al primer trimestre i un 13% d'inflació en aliments, i la seva popularitat resulta afectada. Datalfolha ha establert que l'hereva política de Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) ha perdut 8 punts des del març, fins a arribar al 57% d'acceptació. Per això la convocatòria inicial de l'entitat Pase Libre, que reclama a les xarxes socials la gratuïtat dels bitllets en el transport, ha estat desbordada ràpidament per la participació de sectors de classe mitjana, anarquistes, partits d'esquerra, famílies i fins famosos de televisió.

Un sondeig revela que el gruix dels manifestants són joves adults amb educació superior i sense afiliació política declarada. Una barreja impossible de predir fa unes setmanes, en un poble que fomenta la felicitat com a forma de vida i només surt al carrer per carnaval o per celebrar triomfs esportius.

LA XIFRA

57
per cent
és el nivell de popularitat de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, vuit punts menys que al març.
Les claus

Economia, futbol i corrupció

F.R.M

Que el motiu de les protestes sigui la puja del transport públic és una veritat a mitges. Després d'una dècada de bonança econòmica, el Brasil arrossega problemes estructurals de resolució complexa i un futur complicat. El Banc Central ha revisat un cop més a la baixa les previsions de creixement pel 2013, que ara se situen en un 2,49% , lluny del 4% previst el desembre.

Mundial 2014

Els manifestants han vist amb indignació la deriva de desenes de mils de milions de dòlars de recursos estatals a la construcció d'estadis de futbol. Els treballs mundialistes han repercutit en els pressupostos de salut, educació i seguretat ciutadana, tres de les principals preocupacions dels brasilers.

Negocis bruts

Mentrestant, els indignats brasilers veuen que deu anys de govern del PT , amb Lula da Silva i Dilma Rousseff de presidents, no han posat fi al sistema de prebendes polítiques que històricament sosté el sistema de govern. Roussef va perdre per corrupció set ministres durant els seus primers 11 mesos de mandat. Els seus intents de “neteja” l'han mantingut indemne de la fúria social, almenys fins ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.