Medi ambient

JOAN BADIA I HOMS

HISTORIADOR

“L'actual deixalleria es va fer a sobre del jaciment mateix”

Joan Badia i Homs, historiador que dóna suport a SOS Empordanet, alerta que el valor dels Clots de Sant Julià és incalculable.

Té afectació la planta que es vol fer?
Sí, i molta. L'actual deixalleria no està situada al costat dels clots, sinó que està ubicada just a sobre del jaciment arqueològic. Es va fer una prospecció i en els camps propers es va trobar ceràmica; molt a prop hi ha testimoni de l'etapa final de la pedrera, amb unes rodes de molí que es van deixar inacabades, sense extreure de la pedra. Podríem dir que la deixalleria està just a sobre i el projecte, en el seu conjunt, és una agressió al patrimoni.
Són realment unes pedreres?
Científicament ha quedat demostrat que els Clots de Sant Julià són una pedrera que va ser explotada des de la protohistòria fins a l'època medieval; és a dir, és ibèrica, romana i medieval. És important recordar que ara mateix s'està recuperant la pedrera romana del Mèdol de Tarragona. Sense fer comparacions, la pedrera de Sant Julià no té menor interès. A més, s'ha de remarcar l'immens patrimoni que té tota aquesta zona que no està explotat turísticament.
Això ho demostra el BCIN?
Sí, perquè si s'incoa i Cultura de la Generalitat l'accepta i el declara, queda demostrat el seu interès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.