cultura

literatura

Dionís beneeix amb prosa i vi l'acte ‘Espriu al mercat'

La proposta de l'associació Amics de la Unesco de Girona, en col·laboració amb el mercat del Lleó, s'emmarca en els actes del centenari de l'escriptor

Té caràcter mensual i durarà un any

On millor que a l'àgora de la ciutat, el mercat del Lleó de Girona, a tocar de la plaça Salvador Espriu, i amb Dionís com a protagonista –l'encarnació de l'entusiasme–, per celebrar l'acte inaugural que se suma a la commemoració del centenari del cèlebre escriptor i amb el qual no només es pretén homenatjar-lo sinó també apropar la seva literatura al gran públic.

La proposta de l'associació Amics de la Unesco de Girona, Espriu al mercat, en què col·labora l'associació de comerciants del Mercat Municipal de Girona, es va iniciar ahir, coincidint amb la data de naixement d'Espriu, amb una lectura pública d'un fragment de Les roques i el mar, el blau, una obra que tracta de deus i deesses, d'herois i d'heroïnes, i de mites en general.

Lluís Lucero va ser ahir l'encarregat de recitar la prosa d'aquest llibre, que en el fragment escollit enalteix la figura de Dionís. El déu del vi i la vinya, del teatre, de la rauxa i de les festes, banquets i orgies ha estat el protagonista d'aquesta primera relectura d'un mite espriuenc, a partir del qual Dolors Condom ha reescrit la seva versió literària, i l'artista Josep Perpinyà l'ha il·lustrat digitalment amb un to festiu i colorista.

Per la seva banda, el vi empordanès del celler Oliver Conti va beneir un acte en què els presents es van embriagar amb el poder evocador de les paraules de Salvador Espriu.

El d'ahir va ser el primer d'una sèrie d'actes en què els Amics de la Unesco han convidat dotze escriptors i artistes a fer la seva pròpia lectura d'obres d'Espriu, de manera que el dia 10 de cada mes, al mercat del Lleó es presentarà l'obra del mes. El 10 d'agost, també a les dotze del migdia, tocarà el torn a Penèlope, amb l'escriptora Núria Martí i l'artista Ció Abellí.

Dolors Reig, presidenta de l'associació, va avançar propers col·laboradors –Mariàngela Vilallonga, Joan Carandell, Lluís Lucero, Clara Bacquelaine, Xavier Díez, Manel Baulida, Narcís-Jordi Aragó Mercè Huerta, Rosa Font– i no va descartar, a petició del públic, que aquest projecte esdevingui una exposició itinerant i, qui sap, una publicació.

LA XIFRA

10
El dia 10 de cada mes, durant un any, es presentaran les relectures d'escriptors i artistes de l'obra d'Espriu.

La plaça no li fa honor

L'acte va tenir un apunt reivindicatiu quan Dolors Reig va manifestar que la plaça Salvador Espriu, situada enfront d'una de les entrades del mercat, no fa “honor” al personatge. L'estat deplorable de l'escultura, un immens llibre de planxa d'acer que està obert en un racó de la plaça i il·lustra un fragment d'un poema de l'escriptor, va ser motiu de comentaris, com per exemple un que assegurava que si la futura alcaldessa de Girona fos una coneguda escriptora empordanesa que ha anunciat presentar-s'hi “això se solucionaria”.

J. camps

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.