Més esport

13 països que no són estat participen en el mundial

Natació. Els estatuts de la FINA encara podrien permetre l'entrada a la federació catalana, que des dels anys 90 no ha fet més gestions per ser reconeguda

Les federacions catalanes ja estan avesades a cedir els seus esportistes a les federacions espanyoles. Pràcticament no els queda més remei, atès que la majoria no estan reconegudes per la seva homònima internacional, amb la qual cosa es veta als esportistes catalans la possibilitat de competir en representació del seu país.

La natació no n'és pas una excepció. La federació catalana no té reconeixement de la Federació Internacional de Natació (FINA), de manera que es veu obligada a cedir els seus esportistes a l'espanyola perquè puguin competir en les grans competicions, com el mundial que aquests dies s'està celebrant a Barcelona. L'aportació de catalans a l'equip espanyol de natació és escandalosa: 40 esportistes que gairebé representen un 60 per cent del total de la delegació.

A dret a llei no hi ha cap impediment legal perquè la federació catalana sigui acceptada com a membre de la FINA. A Barcelona, per exemple, hi ha tretze delegacions que competeixen fora de l'estat al qual pertanyen: són les Bermudes (Gran Bretanya), les Illes Cook (Nova Zelanda), les Antilles Neerlandeses i Aruba (Països Baixos), les Illes Faroe (Dinamarca), Hong Kong i Macau (Xina), Tahití (França) i la Samoa Americana, Guam, les Illes Verges Americanes, Puerto Rico i les Illes Marianes del Nord (Estats Units). Encara hi ha cinc federacions més sense estat propi que estan associades a la FINA però que no tenen cap dels seus representants competint a la capital catalana: Palestina (Israel) i les Illes Caiman, Gibraltar, les Illes Verges Britàniques i les Illes Turcs i Caicos (Gran Bretanya).

País esportiu

La clau per rebre el reconeixement de la FINA es troba en els seus estatuts. En l'apartat C 7.1 s'assegura que qualsevol país o país esportiu pot ser elegit com a membre de la FINA. Tot seguit es descriu què es considera per país esportiu: “[...] significa un territori geogràfic o regió que, encara que no sigui reconegut com a país, tingui certs aspectes d'autogovern com a mínim en el control dels seus esports.”

Catalunya, com a “territori geogràfic o regió” amb competències en esport, compleix els requisits per ser reconeguda per la FINA. No els compliria, en canvi, si passés com en la majoria de federacions internacionals, que adopten com a propi el punt de la carta olímpica –introduït per Joan Antoni Samaranch quan era president del COI– que autoritza la participació en els Jocs Olímpics només als països reconeguts per les Nacions Unides.

Malgrat que res impediria el seu reconeixement, la federació catalana no ha fet ús d'aquest dret i no ha sol·licitat mai el seu ingrés formal a la FINA. Ho denunciava ahir Albert Bertrana, membre fundador del Comitè Olímpic de Catalunya, en un article a Vilaweb: “No s'explica tan bé per què la Federació Catalana de Natació no fa ús d'aquesta facilitat i no presenta la sol·licitud per a ser membre de la FINA, tal com han fet les federacions dels països esmentats.” I afegia: “Potser se n'ha de trobar l'explicació en la resistència dels successius presidents i juntes directives de la federació a presentar aquesta sol·licitud, tot i les facilitats que presenten els estatuts de la FINA.

El 1994 la federació, amb David Moner de president, va fer gestions per obtenir el reconeixement de la FINA, almenys en l'àmbit europeu, però quan estava tot lligat els dirigents catalans no es van atrevir a fer el pas.

Pas enrere de l'equip femení de waterpolo (6-7)

El combinat espanyol femení de waterpolo, actual subcampió olímpic, va encaixar una derrota imprevista contra Rússia (6-7), que va aprofitar-se del mal començament de les jugadores de Micy Oca, que van tenir un dia horrible en el llançament. En la prova de 10 km d'aigües obertes la catalana Erika Villaécija va acabar dissetena, a a només 8,6 segons de la campiona. Les brasileres Poliana Okimoto i Ana Marcelna Cunha van signar un doblet històric per al seu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.