cultura

Fundació Josep Pla (Palafrugell)

Pla imprescindible

A la fundació hi ha tots els manuscrits de la seva obra completa, donats per l'editor Josep Vergés

Els primers originals i les rectificacions posteriors es poden veure en una exposició temàtica

S'hi pot contemplar la mostra temporal dedicada a les ciutats europees i les lectures que van inspirar Pla

És el centre de referència per saber tot allò relacionat amb Josep Pla

El 1966, El quadern gris iniciava l'Obra completa de Josep Pla a Edicions Destino. El 23 d'abril de 1981, quan l'escriptor moria als 84 anys, ja se n'havien publicat 38 volums, i encara n'apareixerien més d'inèdits després de la mort. Segurament que en la literatura catalana no hi ha ningú que hagi estat tan prolífic com aquest escriptor i periodista que va ser corresponsal de premsa des del 1920 fins al 1940 i que va viatjar per tot Europa i, més tard, també per Amèrica, però que des del 1948 tenia el seu observatori de referència al Mas Pla de Llofriu, perquè, sent un dels escriptors catalans més universals, era un enamorat de l'Empordanet.

La Fundació Josep Pla ocupa dues cases del carrer Nou de Palafrugell. La casa on va néixer –número 49– i la veïna, que, de fet, és on va començar la fundació. L'aleshores alcalde Frederic Suñer és el primer que va apostar clarament per destinar un espai a l'escriptor que el 1973 ja havia donat bona part dels seus llibres, uns cinc mil volums, a la biblioteca de Palafrugell, el primer embrió de la futura Fundació Josep Pla, que té com a principals objectius promoure i facilitar la lectura i l'obra literària i periodística de l'escriptor. La fundació és una entitat privada que té el suport de l'Ajuntament de la vila, la Diputació de Girona, la Generalitat, el Consell Comarcal del Baix Empordà i patrocinadors com ara La Caixa, a més d'altres suports privats i els fons propis. Tot plegat, per poder disposar d'un pressupost anual de 190.000 euros que dóna per al que dóna, tenint en compte que d'aquí ha de sortir el sou de les quatre persones que treballen com a fixes a la fundació. La directora Anna Aguiló té molt clar que s'ha de sobreviure posant-hi imaginació i fent tots els papers de l'auca.

D'aquesta manera, combinen el servei educatiu en el lleure i el turisme amb propostes adaptades a diferents públics, amb activitats familiars, visites guiades, tallers, jocs i lectures. Destaquen també les Rutes Josep Pla, que inclouen cuina i paisatge i que menen a Pals, Calella, Llofriu, Sant Sebastià, Tamariu... fins a deu indrets planians.

La seu de la fundació desprèn placidesa arquitectònica. S'han adaptat les sales a l'estructura de les cases, i només a la planta baixa hi ha un gran espai amb la sala d'actes que inclou un pou que era mitger com s'estilava abans en moltes cases. Un pati arrecerat amb safareig completa aquest escenari lluny de falses modernitats.

Hi ha una exposició divulgativa permanent que explica en cinc àmbits el recorregut vital i professional de l'escriptor: Primera volada (1897-1919), Cartes de lluny (1920-1938), Aigua de mar (1939-1947), Coses vistes (1948-1965) i Notes del capvesprol (1966-1981). Hi ha més apartats, com el dedicat als Homenots, l'audiovisual Josep Pla, viatger i la famosa entrevista A fondo que Joaquín Soler Serrano li va fer el 1976, i que encara avui enganxa la majoria de visitants de la fundació.

Centre de referència

L'exposició estrella és la del procés d'elaboració d'El quadern gris, amb els primers originals, escrits entre 1918 i 1919, i les corresponents rectificacions posteriors fins que es va publicar per primera vegada el 1966. A la Fundació Josep Pla s'explica la seva obra, a través dels textos, vinculant-hi la memòria i la biografia. El centre conserva tots els manuscrits de l'obra completa, cedits per l'editor Josep Vergés. Hi ha els epistolaris amb més de quinze mil documents. En definitiva, és el centre de referència per saber tot allò relacionat amb Josep Pla.

Fins al 18 maig del 2014, la fundació mostra l'exposició temporal dedicada a les ciutats europees de Josep Pla, que ja s'ha pogut veure a Brussel·les i al Palau Robert. L'escriptor resumeix així la seva idea del viatge: “El viatger ideal serà sempre, per a mi, Stendhal. A Stendhal, li interessà sobretot el que passà successivament per davant dels seus ulls, absolutament tot: la gent, la conversació, la manera de viure, la política, els costums, l'arqueologia i l'art, naturalment. Viatjar amb un criteri d'especialització em sembla una mica ridícul.”

De cadascuna de les sis capitals europees escollides –Atenes, Berlín, Londres, Madrid, París i Roma– hi ha una selecció de deu llibres de deu autors diferents que haurien influït en l'estada de Pla en aquella ciutat o que hauria llegit mentre hi era. Baudelaire, Flaubert, Anatole France, Gide, Hugo, Jarry, Montaigne, Proust, Stendhal, Valéry... Només amb la selecció francesa ja hi ha un compendi de la gran literatura.

Fundació Josep Pla

Direcció: Anna Aguiló

Adreça: carrer Nou, 51, 17200 Palafrugell (Girona)

Tel./fax: (+34) 972 305 577

Web: www.fundaciojoseppla.cat

Correu electrònic: [email protected]

Horari:De dilluns a divendres: de 9 h a 13 h i de 16,30 h a 20 h. Dissabtes: de 9.30 h a 13 h i de 17 h a 20 h. Diumenges: de 10 h a 13 h. Grups i visites guiades: tot l'any, amb concertació prèvia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.