Política

Mas garanteix que Catalunya conservarà l'euro dins o fora de la UE

El president de la Generalitat assegura que als grans inversors no els preocupa la situació política del país sinó que tingui la moneda única

Creu que l'Estat convoca els ambaixadors perquè assumeix que hi haurà consulta i ja ha començat la campanya pel ‘no'

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous que no hi ha “cap perill” que Catalunya pugui sortir de l'euro. A més, ha considerat que l'Estat ja dóna per fet que es convocarà una consulta d'autodeterminació a Catalunya perquè ja ha començat a fer campanya pel ‘no'.

En una roda de premsa a Tortosa, on se celebren les jornades de treball del grup parlamentari de CiU, Mas ha remarcat que als inversors internacionals “de primer nivell” com els del projecte Barcelona World no els preocupa tant la situació política de Catalunya sinó si seguirà tenint la moneda única europea.

“Els grans inversors internacionals ens diuen que els és que els és igual si Catalunya és un estat o no, si forma part d'Espanya o no”, ha explicat. “El que no volen és que Catalunya no tingui l'euro”, ha reblat.

“I això no té cap perill, Catalunya continuarà dins l'euro en qualsevol cas”, fins i tot si és quedés a fora de la Unió, ha garantit. El president ha recordat que “hi ha països que no estan a la UE i que tenen l'euro”. “ Catalunya en qualsevol cas tindrà l'euro si vol, i vol almenys des del nostre punt de vista”, ha assegurat.

El president de la Generalitat ha apuntat que l'ofensiva diplomàtica llançada pel govern espanyol contra el procés sobiranista català posa de manifest que l'Estat veu inevitable una consulta i ja ha començat la campanya pel ‘no' a la independència de Catalunya.

“Cada dia truquen ambaixadors, vol dir que els preocupa això i, en aquest sentit, ho celebro. Ells ja estan fent la campanya pel ‘no', cosa que vol dir que donen per fet que la consulta es farà”, ha afirmat Mas.

El líder de CiU ha matisat que, al seu parer, encara no és el moment de debatre si Catalunya seguirà al club comunitari després d'una eventual independència perquè la qüestió ara és saber “si els catalans podran votar o no”. En aquest sentit, ha defensat la legitimitat de convocar una consulta d'autodeterminació i ha instat Europa a preguntar-se com pot ajudar a què es voti. “Pertànyer al club de la UE no hauria de ser la garantia que un poble que vol votar pot votar?”, ha apel·lat.

Mas ha recordat que el mapa europeu actual i el de fa 15 anys “no té res a veure”, ja que s'han creat nous països, “gairebé tots petits” i “alguns molt més petits que Catalunya”. I tot i aquesta alteració “espectacular” del mapa europeu, “els inversors de fora segueixen invertint a Europa”, ha indicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.