cultura

música

Un CD recull obres de Manuel Gònima

Va compondre sobretot música galant del segle XVIII

És el quart disc editat per Música Antiga de Girona

Música Antiga de Girona, formació de músics i historiadors amb la finalitat de digitalitzar i donar a conèixer el fons musical conservat a l'Arxiu Capitular de la Catedral de Girona, acaba d'editar el darrer d'una col·lecció de quatre CD dedicats a compositors gironins del segle XVIII. En aquest afany per digitalitzar les partitures dels mestres de capella actius entre el 1690 i el 1815, ara toca el torn a Manuel Gònima (Lleida, 1710-Girona, 1792), autor prolífic inscrit al naixement del primer classicisme musical.

Manuel Gònima, a diferència del que van fer la resta de mestres de capella gironins contemporanis seus, va utilitzar majoritàriament el llatí per a les seves obres. De les 72 composicions de l'Arxiu Capitular que porten la seva signatura, només un 25% són en castellà, la majoria són peces que s'allunyen del naturalisme amanerat del barroc per oferir melodies molt fresques i ritmes ballables en el que seria més propi de la música galant. Gònima va exercir 35 anys com a mestre de capella i, fins i tot jubilat, va continuar 22 anys en actiu dedicat a la música.

Jaume Pinyol, president de Música Antiga de Girona, remarca la dificultat d'interpretar els temes seleccionats, que s'ha fet amb instruments de l'època. “Potser s'assoleix menys brillantor, però en canvi sí més amorositat”, remarca. Menys a la catedral, el CD es pot trobar a totes les llibreries i al web www.magirona.org.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a