Societat

L'‘Ictineu 3' busca casa a la Costa Brava

El submarí català es prepara per a les primeres immersions i per tenir un port fix

El creador espera que faci “grans descobriments”

Nou anys (i 80.000 hores) de feina i una inversió de 2,5 milions d'euros, dels quals gairebé 200.000 aconseguits gràcies a una campanya de micromecenatge, han fet possible l'Ictineu 3, el submarí científic català tripulat. El dissenyador industrial i creador del giny, Pere Forès, diu que els treballs de taller, a Sant Feliu de Llobregat, han funcionat. I ara només falten els de mar. “Després dels mals moments que hem passat i dels problemes econòmics que hem tingut, i que no vol dir que estiguin superats, és reconfortant ser on som ara”, diu Forès.

Forès forma part d'un equip fix que ha dissenyat el submarí. També hi són l'enginyera topògrafa Carme Parareda; el cap de taller, Jorge Llamazares, i l'enginyer industrial Miquel Àngel Rodríguez, que ha desenvolupat les bateries i és el responsable elèctric. També hi han treballat empreses d'enginyeria. La seva feina es posarà al servei d'institucions i empreses, segons va dir ahir Forès al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG).

En funció de la profunditat i la velocitat, l'Ictineu 3 té una autonomia de deu hores. Amb una cúpula de metracrilat, du quatre bateries de ió-liti-polímer que pesen 115 quilos cadascuna –les de plom farien cinc vegades més–. Això el fa “molt còmode i molt hidrodinàmic”, segons el seu inventor, que serà un dels tripulants. Forès va dir que la inversió del submarí és baixa tenint en compte –va detallar– que un helicòpter de bombers val 4,5 milions d'euros i un de salvament marítim, 12.

I on s'establirà l'Ictineu 3? “Els ports de la Costa Brava són els que tenen més possibilitats perquè hi ha a prop canons submarins de més profunditat, per exemple a Blanes o al rec de Begur”, admet el creador de la nova figura de tecnologia marina catalana. “L'interessant dels canons submarins és que hi ha moltes espècies per descobrir”.

Ictineu 3 segueix la petja dels invents de Narcís Monturiol. Forès valora que la criatura de l'empresa Ictineu Submarins SL ajudarà el país a fer un pas endavant en un sector en què països com ara Bulgària, Grècia o Romania tenen avantatge. “Països no tan desenvolupats tenen els seus vehicles submarins des de fa anys”, va recordar. El dissenyador industrial va beneir ahir a Girona la cinquena edició de les Jornades de Treball en Tecnologies Marines (Martech, en anglès), on va estar acompanyat pels investigadors Marc Carreras (UdG) i Joaquín del Río (UPC), experts en robòtica aquàtica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.