cultura

Art en precari

Una enquesta del Conca revela que un 25% dels artistes ingressen menys de 6.000 euros anuals, per sota del llindar de la pobresa

Els últims cinc anys, la població activa en el sector cultural s'ha reduït un 21%

La crisi s'està acarnissant amb el sector cultural fins a tal extrem que ha abocat el col·lectiu dels creadors al perillós llindar de la pobresa. Segons una enquesta elaborada pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), un 25% dels artistes del país ingressen menys de 6.000 euros bruts anuals, una quantitat tan mísera que no els permet viure plenament del seu treball creatiu. Tan sols un 16% dels enquestats obtenen més de 25.000 euros anuals.

“Són dades inquietants perquè ens revelen que els artistes han de buscar altres feines per sobreviure. Fent només d'artistes no se'n surten. La seva precarietat ara ja és del tot alarmant”, emfasitzava ahir el president del Conca, Carles Duarte, matisant que l'enquesta no és del tot representativa però sí il·lustrativa. I és que un 48% dels enquestats asseguren que menys de la meitat dels seus ingressos anuals corresponen a l'activitat artística. Només un 39% diuen que les seves retribucions responen a la totalitat de l'activitat artística.

El Conca ha impulsat aquesta enquesta, que han contestat 1.164 creadors, en el marc de la gestació de l'estatut de l'artista, una vella reivindicació del sector per posar ordre i seny a la caòtica dimensió professional de l'artista. El text, que abordarà aspectes com ara la contractació, la tributació, la propietat intel·lectual i el currículum formatiu, i que inclourà una sèrie de modificacions en la normativa actual, està molt avançat i el més probable és que estigui enllestit abans d'acabar l'any.

El Conca va avançar ahir algunes de les primeres conclusions d'aquest informe en el decurs d'una sessió informativa davant la comissió de Cultura i Llengua del Parlament. Duarte va desvelar més dades dramàtiques sobre la crítica situació del sector cultural, com ara que els últims cinc anys la població activa s'ha reduït un 21%. L'atur cultural té ben poques expectatives de sortir del fons del pou per culpa de la important davallada del consum cultural que s'està produint els darrers temps, provocada en gran part per l'impacte de la pujada de l'IVA. “Segons un estudi europeu, a Espanya un 42% de persones han deixat d'anar al cinema per falta de diners”, va indicar Duarte.

La crisi no té compassió dels creadors, però el cert és que en els temps de bonança les coses tampoc estaven tan bé com per llançar coets. Segons un estudi demolidor que va fer el 2006 l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, un 53,7% no arribaven als 6.000 euros i un 42,4% malvivien com podien amb no gaire més de 3.000 euros anuals. Eren i continuen sent pobres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia