Política

Política

L'Ajuntament de Girona vol consulta durant el 2014

El ple aprova una moció amb els vots a favor de la CUP i ICV; les abstencions de CiU, el PSC i Palomares, i el vot en contra del PP

L'Ajuntament de Girona va aprovar ahir un text en què es demana a la Generalitat que convoqui un referèndum d'autodeterminació al llarg del 2014, encara que sigui en contra de la voluntat de l'Estat. El text presentat per la CUP només va rebre cinc vots de suport, de la formació independentista i d'ICV.

El text segueix l'argumentari expressat pel Manifest del Gironès presentat fa uns dies i demana una pregunta clara i explícita que inclogui el concepte estat independent i que es faci en el marc de la nova llei de consultes, encara que es pugui impugnar o suspendre.

Malgrat el clar tarannà independentista de l'alcalde, Carles Puigdemont, en aquest mandat, CiU va optar per l'abstenció. El portaveu de CiU, Carles Ribas, va evidenciar el seu compromís amb el procés sobiranista, però va argumentar l'abstenció dient que “ara és el moment dels polítics, moment per definir, i la moció sembla que posi pals a les rodes a la feina que s'està fent”. Xavier Amores (PSC) va defensar la Mesa del Dret a Decidir “com el marc de consens que aquesta moció trenca” i la va qualificar de moció independentista. El regidor de Reagrupament, inserit al grup de la CUP, Carles Bonaventura, va deixar clar que la intenció és que “el referèndum s'acabi fent sigui quina sigui la posició de l'Estat i encara que hi vulgui posar pals a les rodes”. Els regidors d'ICV hi van votar a favor, tot i que el portaveu, Joan Olòriz, va deixar clar que el vot era personal. Va afegir, però: “Serem conseqüents amb el que hem expressat, però també cal tenir en compte que en el nostre partit coexisteixen diverses sensibilitats.”

Contra les clàusules sòl

En el ple municipal de Girona també es va aprovar la moció que duia l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya per declarar abusives les denominades clàusules sòl que les entitats bancàries inclouen en els préstecs hipotecaris. L'entitat va agrair el suport majoritari –només el PP es va abstenir– i va subratllar que era el primer municipi català que aprovava un text en aquest sentit. La sessió plenària també va donar el vistiplau a una moció en què es rebutjava la possibilitat que la Generalitat vengui habitatge públic. Per contra, el consistori va rebutjar una moció que va presentar el PSC en què es reclamaven més inversions de l'Estat i de la Generalitat a Girona.

S'abonarà part de la paga doble

Els sindicats dels treballadors municipals van dur al ple una moció perquè el consistori pagui abans del final de gener la part meritada de la paga extraordinària de Nadal de l'any 2012. La moció va rebre els vots favorables de CiU, el PSC, ICV, la CUP i Carles Palomares i només l'abstenció del PP. El govern municipal de CiU va expressar que mai va veure el decret estatal que impedia el pagament i procedirà a fer els tràmits amb intervenció perquè els 941 treballadors ho puguin percebre. Alguns ajuntaments ja han pagat aquesta part de la paga del 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia