Administracions

L'impacte de la reforma local pot superar els 2 milions d'euros a Algemesí

Més de 40 llocs de treball es veurien afectats per la pèrdua de competències

La nova Llei 27/2013 de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) modifica substancialment i radical el sentit i funcionament dels ajuntaments, diputacions, mancomunitats... De facto, és un atac a la concepció de l'ajuntament com a administració propera al ciutadà i un desmuntatge clar del principi constitucional d'”autonomia local”.

Es tracta d'una llei recentralitzadora que sembla elaborada més en el segle XIX que en el XXI. “Quan tothom apostava per una lenta deconstrucció de les Diputacions i una aposta per la comarcalització, el govern centralista de dretes s'inventa una llei que, amb l'excusa de l'estabilitat i l'equilibri pressupostari, serveix per perpetrar una nova agressió al ciutadà”, segons l'opinió de Josep Bermúdez, síndic portaveu de Més Algemesí a aquest ajuntament d ela comarca d ela Ribera.

La nova llei impedeix —segons aquest polític local— que una part considerable dels serveis que l'ajuntament venia prestat als ciutadans es puguen continuar prestar-los.

La LRSAL delimita clarament quines són les competències pròpies dels ajuntament. L'anterior llei de Bases Locals indicava que “els municipis poden realitzar activitats complementàries de les pròpies d'altres Administracions públiques”. Tal possibilitat ha estat eliminada amb al LRSAL i aquesta estableix que ha de realitzar les pròpies que ella indica. Existeix la possibilitat de realitzar unes quantes acotades per delegació de l'Autonomia, però en aquest cas l'Autonomia ha de posar els diners. No es poden finançar amb fons propis.

En cas d'aquelles que no són ni pròpies ni delegables, si la situació econòmica de l'ajuntament ho permet, pot sol·licitar permís, sempre que no es duplique el servei. Podrà, doncs, prestar-les amb fons propis, però prèvia autorització i informes positius.

Es desmunta la proximitat

Això en la pràctica significa que molts dels serveis que ha estat prestant l'Ajuntament fins ara quedaran fóra de la seua competència. Més Algemesí ha realitzat una primera valoració de quines són les partides i el personal que es veurà afectat per l'aplicació de la LRSAL i en aquest primer estudi no tècnic, però d'entrada quasi 2'2 milions d'euros del pressupost de l'ajuntament d'Algemesí es veuen afectats.

L'Ajuntament deu de deixar de prestar el servei de les escoles infantils de primer cicle a partir de 2015 si Conselleria no delega la competència i la finança. Tampoc podrà mantenir el gabinet psicopedagògic ni el de salut escolar. Els conserges de les escoles públiques, que són funcionaris municipals, o la neteja i la llum dels centres públics de primària també deixa de ser competència seua. També es veu afectada l'OMIC, ja que la informació al consumidor deixa de ser competència municipal. L'Espai Jove (Casa de la Joventut) també deixa de ser competència seua. Pel que fa a serveis socials, tot el que no siga atenció primària, tal com l'ajuda a domicili o l'animador sociocultural del Raval també deixarà d'estar a càrrec de l'ajuntament a partir de 2016. competències municipals.

L'aplicació d'aquesta llei afecta possiblement en l'ajuntament d'Algemesí a 42 llocs de treball, entre directes i indirectes. En concreta afectaria a 22 funcionaris de carrera (d'educació i benestar sobretot) que caldria reubicar si s'apliqués la llei i no existiren delegacions, a 7 funcionaris interins que perdrien el seu lloc de treball i a 14 llocs de treballs (alguns parcials) de personal extern de les contractes municipals.

Però sobretot a qui afectaria és al ciutadà que veuria com l'ajuntament deixa de prestar uns serveis que per la situació econòmica de la Generalitat aquesta ni assumirà ni finançarà.

Per això Més Algemesí, a més d'oposar-se a que l'ajuntament deixe de prestar cap servei que després no siga plenament assumit per la Generalitat, presentarà una moció per crear un grup de treball sobre l'afectació de la LRSAL al municipi i posarà damunt de la taula una proposta per tal que l'Ajuntament d'Algemesí plantege un conflicte de competències a l'Administració Central per haver envaït la competència municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia