Societat

La renda garantida fa un pas més al Parlament

“Catalunya no serà lliure sense cohesió social”, avisen els promotors de la ILP

El ple del Parlament va donar ahir a la tarda via lliure perquè la cambra continuï tramitant la iniciativa legislativa popular (ILP) de la renda garantida de ciutadania que reclama una prestació de 664 euros en dotze mensualitats, perquè a Catalunya no hi visqui ningú per sota del llindar de la pobresa. Els grups no hi van presentar cap esmena a la totalitat i van donar llum verd a la tramitació. Des de CiU, però, la diputada Anna Figuera va explicar que comparteixen el que diu la proposta, però no pas el model. “No volem donar falses esperances”, va argumentar. Segons els seus càlculs, caldria un pressupost de 3.000 milions.

Diosdado Toledano, un dels promotors de la ILP, que va començar la seva intervenció al ple amb un record per als “participants a la manifestació memorable per la dignitat” de dissabte a Madrid, va reclamar als diputats que es posin a la pell d'aquells que no tenen el mínim per viure dignament. “Catalunya no serà lliure ni democràtica sense cohesió social”, va advertir. I per concloure va dir: “Tenim molta pressa.” També va intervenir Sixte Garganté, que va insistir en la necessitat de “legislar a favor de la justícia social”. “Si no tiren endavant la renda garantida contribuiran a incrementar la pobresa i la desigualtat”, va advertir a l'hemicicle.

121.192 firmes de suport

Fet el debat, la iniciativa continua els tràmits parlamentaris. Es faran en comissió les compareixences que acordin els grups, que podran presentar esmenes a l'articulat. De la comissió en sortirà un dictamen que s'haurà de tornar a sotmetre a la votació del ple. La primera ILP que arriba al ple d'aquesta legislatura –en la passada va ser la que va prohibir les curses de toros– ho ha fet amb el suport de 121.192 signatures, més del doble de les que s'exigeixen.

Oriol Amorós (ERC) veu en el debat de la renda garantida una oportunitat per reordenar el mapa de rendes, crear un gestor únic que les faci més eficients i plantejar incentius per a la formació laboral. Eva Granados (PSC) i Laura Massana (ICV-EUiA) van defensar la viabilitat de la renda garantida. David Fernández (CUP) inclou la mesura en la línia de “començar a defensar les persones”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia