cultura

Litterarum pintarà una pilastra del pont en record del poeta Gerard Vergés

La setena edició de la Fira d'Espectacles Literaris de Móra d'Ebre també homenatja Joan Vinyoli, Joana Raspall, Salvador Espriu o Miquel Martí i Pol

El 23 d'abril va morir el poeta Gerard Vergés. Aquest autor, que ja havia donat un entusiasta suport a la Fira del Llibre Ebrenc i també a Litterarum, la Fira d'Espectacles Literaris, des del 2005, rebrà un sentit homenatge pocs mesos després de la seva mort en aquesta activitat. Un dels actes que pretén deixar-ne constància és l'actuació plàstica que es preveu fer en una pilastra del riu a Móra d'Ebre, coincidint amb la programació d'enguany. També hi ha un espectacle que s'estrena, Les paraules cantades de Vergés, que interpretarà la companyia Riu en So. Aquest grup interpreta els seus versos amb músiques populars com ara fandangos o jotes ebrenques i va tenir temps de cantar algunes versions a Vergés en el seu darrer aniversari.

Joan Vinyoli, Jordi Sierra i Fabra, Manuel de Pedrolo, Jesús Moncada, Albert Villaró, Martí Noy, Joana Raspall, Mercè Rodoreda, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol o Albert Sánchez Piñol són alguns dels autors que han estat motors d'espectacles en què intervenen companyies del Principat i de les Balears. Litterarum pretén donar una nova vida a la lletra dels autors que escriuen en català, a través de l'escena. Sembla un repte massa reduït, però segons explica el director del festival, Albert Pujol, cada any reben prop de 150 propostes que serveixen per triar de 15 a 20 títols per al festival.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, defineix la iniciativa com “una aliança creativa” que permet que la literatura accedeixi a nous públics. Amb música ho escoltaries potser millor és l'espectacle que tanca el festival. Aquest concert multipremiat amb Toni Xuclà i Gemma Humet a partir d'un repertori de Salvador Espriu, arribarà a Móra d'Ebre amb un repertori que també inclou lletra de Pere Quart, poesia eivissenca popular i altres poemaris.

LA DATA

30-5-14
Comença
la VII Fira d'Espectacles Literaris, Litterarum, a Móra d'Ebre, que s'allarga fins a l'1 de juny.

Un nou festival estratègic al territori?

Jordi Sellas, director general de Promoció i Cooperació Cultural de Cultura, augura que Litterarum aspira a ser nou festival estratègic de Catalunya. Ho defensa per la seva capacitat de connectar disciplines artístiques (la literatura amb les arts escèniques, musicals i audiovisuals), artistes i programadors (a més dels municipalstambé s'obre a nous circuits com ara les biblioteques i els museus) i pel fet d'aportar pes específic cultural a les Terres de l'Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia