Opinió

anàlisi

L'esperit Sunstar

Josep Ramon Bosch és un alt executiu i membre del consell d'administració, no empresari (sovint tenim el vici de confondre empresari amb executiu), de la multinacional Sunstar Iberia SLU, dedicada a la higiene bucal i fabricant de G-U-M, i Ora2, entre altres productes. Aquest executiu, que és president de la plataforma unionista Societat Civil Catalana, ha participat en un fòrum que va organitzar l'Associació per a la Defensa de la Transició, un col·lectiu que, segons podem llegir a Nació Digital.cat, en la crònica de Xavier Vallbona, va ser fundat per exministres de Suárez i Calvo Sotelo i per l'excap dels serveis secrets de la Guàrdia Civil, el tinent general Andrés Cassinello, que té com a honor l'haver dit que: “L'educació a Catalunya produeix monstres.”

Dit això, el fet que Josep Ramon Bosch, com a president de Societat Civil Catalana, participés en aquest fòrum, pràcticament no seria notícia, per lògic. Forma part de la seva estratègia i ideologia. El que sí em sembla molt sorprenent i radicalment censurable són els insults intolerables cap al nostre president Artur Mas: “Convergència ha perdut el nord i està a mans d'uns dirigents embogits.” I com sempre fan, per reforçar el seu atac utilitzen l'estratègia més barroera que hi ha i que és utilitzar l'anonimat quan diu: “Gent de Convergència de pes ens diuen que Mas ha embogit.” Una estratègia que invalida tot el seu discurs des del moment que no diu els noms.

Però el que em va sorprendre més i demostra fins a quin punt la seva ideologia el pot portar a l'ofuscació racional i ètica és quan diu: “El senyor Grífols, aquest senyor ha fet les declaracions que ha fet. Està per la independència. Aquest senyor hauria de ser boicotejat pel govern espanyol allà on vagi.” “Jo treballo en una farmacèutica –va afegir– i el govern de la Generalitat està boicotejant els meus productes per haver sortit a la palestra.” Desconec si el seu victimisme és real, més aviat em decanto per no creure-ho, però la seva bravata contra l'empresa Grífols destil·la el perfil d'una personalitat ben complicada.

El fet que un executiu d'una farmacèutica demani a un govern que en boicotegi una altra públicament i per ideologia demostra fins a quin punt de torbació pot arribar una persona fanàtica. De fet, he mirat per internet quina és la missió i el compromís que com a empresa té Sunstar, i fins i tot la carta de presentació del seu president Yoshihito Kaneda, que titula Esperit de Sunstar, i enlloc encaixa aquesta crida a boicotejar una altra empresa per ideologia, ni per cap altre concepte, i encara menys dir, com ha fet el seu conseller Josep Ramon Bosch, que el president del teu país ha embogit. Imagino que si les declaracions arribessin a la seu social de Suïssa, com a mínim causarien una gran sorpresa i malestar, perquè, com a tota empresa important, l'esperit Sunstar que declara el seu president és un compromís social que obliga a assumir-lo a tots els seus treballadors.

La diferència entre el president de Societat Civil Catalana i el seu enemic ideològic Víctor Grífols és que aquest sí que és un empresari, puix que l'empresa és familiar i, tot i sent-ho, és un dels principals inversors als EUA i, a més, els seus productes són declarats pel Pentàgon productes estratègics i, per tant, es tracta d'una empresa estratègica.

I potser la diferència més important és que les declaracions del Sr. Víctor Grífols les va fer en un acte d'inauguració d'una inversió que havia fet la seva empresa a Catalunya, mentre que les del president de Societat Civil Catalana les ha fet en un fòrum on hi ha qui ha dit que l'educació a Catalunya produeix monstres. No m'estranyaria que el mateix Josep Ramon Bosch opinés de la mateixa manera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia