Política

El ciberactivisme sobiranista

El periodista Saül Gordillo analitza en el llibre ‘Sobirania.cat' l'impacte que ha tingut internet en el procés català

L'autor manté que el fenomen 2.0 ha estat determinant en el moviment que es viu al país

El 2011es va viure una ‘primavera catalana' amb els “indignats” i l'embrió
de l'Assemblea Nacional

“El procés sobiranista, la seva agilitat, el seu abast, la seva capacitat de resposta i de convocatòria, seria inexplicable sense el paper organitzador i mobilitzador del ciberindependentisme.” Les paraules dels professors de periodisme i comunicació de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín en el pròleg de Sobirania.cat resumeixen a la perfecció la filosofia que impregna aquest nou llibre del periodista Saül Gordillo (Calella, 1972).

Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a internet (Crea't Edicions) és una crònica de l'impacte que han tingut els mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i com s'interrelacionen. “Internet ha estat determinant en el moviment que s'està vivint a Catalunya”, indica Gordillo, que comença el seu relat l'any 2004, amb els atemptats de l'11-M i la posterior victòria de José Luis Rodríguez Zapatero, fonamentada en una sèrie de mobilitzacions ciutadanes contra les “mentides” de José María Aznar i Ángel Acebes. Aquelles protestes es van articular a través de missatges SMS dels mòbils i també dels blogs, que començaven a treure el cap, com recorda Gordillo.

Cronològicament, però, un dels punts d'inflexió va ser l'any 2006, quan la Plataforma pel Dret a Decidir va convocar milers de persones a través de la xarxa per manifestar-se contra la retallada de l'Estatut que havien acordat Artur Mas i Zapatero: “Els mitjans tradicionals es van haver de posar les piles”, relata Gordillo. L'èxit 2.0 va “condicionar” els partits, alguns dels quals “van anar a les mobilitzacions visiblement a remolc”.

Un altre dels moments a tenir en compte és la “primavera catalana” del 2011, en què conflueixen diversos moviments com ara els “indignats” del 15-M, l'embrió de l'Assemblea Nacional i la consulta independentista a Barcelona. El paper de les xarxes també va ser determinant. “Aquests processos anaven lligats, perquè internet, en general, demana més qualitat democràtica, com el procés sobiranista i el 15-M”, matisa Gordillo.

Des d'aleshores, alguns hashtags (etiquetes) de Twitter han agafat molta volada com ara #novullpagar; #twitterencatalà i #11S2012; i les visites al web de l'ANC també s'han disparat.

Finalment, l'autor destaca que l'espanyolisme ha reaccionat tard a aquesta onada 2.0 a Catalunya, encara que últimament el CNI s'ha “activat” a Twitter amb alguns perfils amb pocs seguidors que es dediquen a rebentar els debats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia