cultura

Crònica

Grec

La revetlla del Grec

La inauguració oficial serà a l'amfiteatre amb ‘Wonderland', una coreografia que clama contra la massa

La ciutat dorm callada. Però al cim del Castell de Montjuïc, on històricament s'han teixit les amenaces amb uns canons, s'ha encès l'espurna. La Fura dels Baus ha engegat una metxa incendiària en format d'espectacles que petardeja, il·lumina, contrasta entre el fum i, sobretot, encén l'ànima. Ahir a la nit, la tecnologia s'agermanava amb la incertesa. El públic assumia el repte de traspassar la vulnerabilitat als seus veïns. M.U.R.S. ha permès renovar el llenguatge furero i diverteix més que no pas fer patir, cosa que només passa quan l'acció transcorre entre la gent. On fa 35 anys un ase empenyia un carro, ara troben la catarsi terrenal a través de les aplicacions dels telèfons mòbils.

La interacció ja no és només des de l'animalitat corrent amb pals, destrals o serres mecàniques, ara pot ser molt més subtil. El terrorisme contemporani ha transformat les armes en eines. Tot és una amenaça. Per tant, un telèfon mòbil passa a ser l'arma del segle XXI. Avui, una societat moderna pot qüestionar el discurs d'un canal de televisió. Però cedeix a la dictadura del mòbil. El setge ja no és entre uns individus i els altres, sinó que ho és entre l'home i el poder que manipula a través de la informació que absorbeixen aquests aparells infernals. El director del Grec, Ramon Simó, volia que la Fura dels Baus renovés la seva iconografia; no la seva dramatúrgia controvertida i efectista. Els espectadors –ahir un miler llarg– reacciona de manera insospitada quan se sent vulnerable; quan hi ha una força que actua impunement. La Fura sempre juga amb la por. Ho ha fet a Imperium (Grec 2007); també a Boris Godunov (TNC 2008), per citar només dos exemples. M.U.R.S. es representa fins dissabte i convida a promoure una reacció dalt del castell. Després, tot baixant a la ciutat silenciosa víctima del poder cínic disfressat de xai amable, la revolució anirà escampant-se.

La Fura dels Baus hi serà del 15 al 17 de juliol amb una proposta diferent: Temptacions, inspirat en La història d'un soldat, d'Stravinki es representarà al Principal. Aquesta nit, el Grec s'inaugura oficialment amb un espectacle de dansa que també clama contra les masses: Wonderland. Després de la revetlla no sempre ve la calma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia