Economia

Setanta anys del mercat del Lleó

Batallons forçats van aixecar l'edifici als anys quaranta i es va estrenar el novembre del 1944

Actualment hi ha 56 parades que ofereixen productes frescos

S'hi han fet diverses reformes, però
la més profunda
va tenir lloc el 1993

El popular i gironí mercat del Lleó està d'aniversari. El 3 de novembre de l'any 1944, les autoritats de l'època inauguraven el mercat municipal d'abastaments de Girona, un fet que suposa que durant aquest estiu i fins a l'octubre els marxants estan celebrant els 70 anys d'història d'aquest centre de distribució de productes frescos de la capital gironina.

Els antecedents històrics del mercat se situen a l'edat mitjana, quan el municipi ja era un referent per aconseguir-hi els productes necessaris, però va ser a partir del segle XVIII que es va establir un mercat setmanal a la plaça de les Cols, avui rambla de la Llibertat, que era el primer precedent estable. L'areny o el pantanós Onyar va anar acollint aquells embrions del mercat municipal que avui coneixem. El primer projecte de mercat tancat data de l'any 1929, quan l'arquitecte Joaquim Maggioni va projectar un edifici modernista, de ciment, vidre, ferro i rajola que alguns van batejar com “la baixa de bombons” i que s'ubicava damunt del riu Onyar. El projecte va ser remirat i expurgat pel Ministeri de Governació espanyol de l'època, que va qualificar el pla de perillós, però es van iniciar fins i tot els fonaments al mateix riu Onyar per construir aquest edifici de quatre façanes amb portes monumentals i cúpula de vidre, però l'obra es va aturar. Curiosament, aquests fonaments es van utilitzar més de tres dècades més tard per a la construcció de l'actual plaça Catalunya.

Descartat aquell primer projecte singular, la ciutat va haver d'esperar fins a acabada la Guerra Civil en una ciutat malmesa que li calia garantir la subsistència dels ciutadans. El projecte de Maggioni era massa costós i el règim va escollir els arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt perquè dissenyessin l'edifici original. Les obres van començar l'any 1941 i, amb la força dels braços de batallons de soldats capturats, van aixecar aquests 1.700 metres quadrats i escaig d'edifici que tenia forma de caixa de sabates. El 3 de novembre de l'any 1944, el bisbe Cartanyà en presidia la inauguració i a partir del dia 15 de novembre s'iniciava la venda al públic. Des del principi, la presència de la columna que corona el Lleó va fer que els gironins el bategessin com el mercat del Lleó. En aquell moment, els terrenys havien estat militars i amb anterioritat eren part dels jardins de l'antic convent de Sant Francesc de Paula.

Reformes successives

Durant aquests anys, s'hi han anat fent millores. El 1982 es van remodelar les parades interiors del mercat, però la reforma més important es va executar l'any 1993, quan els arquitectes Fuses i Viader van canviar la imatge més clàssica substituint la coberta, i renovant les cambres frigorífiques, les obertures i els subministraments. Una reforma valorada i premiada arquitectònicament que ha persistit fins avui.

El 1997 se'n va canviar el paviment intern i el 2002 s'hi va posar el nou sistema de climatització. Ara fa sis anys es va renovar el moll de càrrega i el 2009 es va estrenar l'aula gastronòmica.

És l'evolució d'un mercat referencial per a qualsevol gironí que actualment té 56 paradistes que ofereixen els seus productes frescos. Les carnisseries són el sector predominant, amb onze locals, als quals cal afegir les cinc polleries. El peix és un dels elements estel·lars, també amb nou parades, el mateix nombre que de fruiteries, així com dues fleques, parades de menuts, plats cuinats, calçats, quiosc, vins, te, licors i fruita seca completen l'oferta del mercat.

LA DATA

3
anys
va tardar a construir-se l'edifici original dels anys quaranta i es va fer amb mà d'obra de batallons forçats.

LES XIFRES

1.712
metres quadrats
ocupa l'edifici del mercat, ara ubicat al bell mig de la capital gironina.
04.10.14
El mercat
del Lleó celebrarà amb una festa i amb activitats els 70 anys d'història.
56
parades
té actualment el mercat municipal, amb el peix, la carn i la fruita com a grans sectors de venda.
1.200
persones
es calcula que passen de mitjana cada dia pel mercat del Lleó de la ciutat de Girona.

Sorteig d'un sopar a El Celler de Can Roca i gran festa final

D.V

Els marxants del mercat del Lleó de Girona han volgut durant tot l'estiu compartir amb els clients i els ciutadans la celebració dels 70 anys d'història amb diversos concursos amb premis per als participants. Així, per exemple, fins a final d'aquest mes està previst que s'hagin repartit uns 80.000 butlletes de rasca i guanya amb vals de compra per valor de 5 i 20 euros, per a tots aquells que han fet compres superiors als deu euros.

Els que no hagin tingut sort amb aquestes butlletes tenen la possibilitat d'omplir la part del darrere amb les seves dades i entrar així en el sorteig d'un sopar a El Celler de Can Roca, considerat el segon millor restaurant del món aquest any. No és casualitat la tria dels marxants, ja que, a banda de ser el restaurant gastronòmic amb més prestigi per a la ciutat, és molt fàcil veure Joan Roca comprant productes frescos al mercat del Lleó, que després utilitza per als plats que elabora en el prestigiós restaurant. L'afortunat que pugui gaudir d'un àpat en aquest restaurant del barri de Taialà ben segur que recordarà per sempre l'aniversari del mercat del Lleó.

Imatges a Instagram

Aprofitant l'aniversari, també s'ha posat en marxa un concurs d'imatges sobre el mercat del Lleó a la xarxa social Instagram amb l'etiqueta #mercatlleo70. Entre tots els que hi participin, es triaran les tres millors fotografies que identifiquin aquest espai de comerç i el primer classificat rebrà un val de compra per valor de 150 euros perquè se'l pugui gastar a les parades del mercat, mentre que el segon classificat rebrà un premi de 50 euros, i el tercer, un val de 25 euros. Durant tot l'estiu, també es poden aconseguir, a través de la compra, vals de tastets de productes que es podran bescanviar el dia de la festa d'aniversari.

Gran festa de cloenda

Els actes de l'aniversari tindran una festa final de cloenda que està prevista per al dissabte 4 d'octubre. La previsió és que des de les cinc de la tarda i fins a la una de la matinada del dissabte hi hagi un munt d'activitats per compartir amb tots els gironins que ho vulguin l'aniversari d'un espai tan popular i històric de la ciutat. S'han previst activitats per a la mainada, des d'espectacles infantils fins a cercavila i animadors, però també una fira de tastets de productes de les parades. No hi faltarà un pastís d'aniversari per celebrar com cal els 70 anys d'història del mercat, i s'amenitzarà amb un concert i una mostra de gintònics, entre altres sorpreses.

Per acabar, estan tenint molt bona acceptació entre els compradors del mercat del Lleó les targetes de bonificació de l'aparcament que hi ha just a sota, que permet estalviar-se bona part del cost del pàrquing mentre es compra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia