Política

Mas insinua que avançarà les eleccions si el 9-N no es pot votar amb “garanties democràtiques”

El president defensa “soldar la legitimitat amb la legalitat” i que el resultat pugui ser llegit “amb nitidesa”

Creu que la consulta pot ser bo per a Espanya perquè enterraria “la vella Espanya per redescobrir-se tal com és realment: plurinacional”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha remarcat aquest dilluns la seva voluntat d'esgotar la legislatura “si es pot”, i ho ha condicionat a poder votar el proper 9 de novembre amb “plenes garanties democràtiques”. En el seu discurs durant el Debat de Política General, Mas ha subratllat que aquesta qüestió no només està en les seves mans. “Ha de poder ser així, i perquè pugui ser així, s'ha de votar el 9 de novembre i amb plenes garanties democràtiques”, ha assenyalat Mas deixant oberta la porta a unes eleccions anticipades. El president ha tornat a defensar que cal “soldar la legitimitat amb la legalitat” per celebrar la consulta, i que el seu resultat ha de poder ser llegit “amb nitidesa”.

La possibilitat de convocar eleccions anticipades torna a planar pel Parlament. El president de la Generalitat ha assegurat que la seva voluntat és esgotar la legislatura però ha afegit un intencionat “si es pot”. “A mi m'agradaria que es pogués, però aquest si es pot demostra una cosa: que tot i que està sobretot en les meves mans, vostès han d'entendre que no només està en les meves mans”, ha argumentat.

I és que Mas ha condicionat la continuïtat de la legislatura a poder celebrar la consulta amb “plenes garanties democràtiques”, concepte que el president està reiterant en els últims dies. En aquest debat ha tornat a insistir en la necessitat de celebrar la consulta de forma que el resultat pugui ser llegit “amb nitidesa” i ser “democràticament acceptat per tothom”. “La determinació amb el dret a decidir i la consulta és molt ferma”, ha dit, però alhora ha afegit que “el full de ruta està traçat per fer-la i per fer-la bé”.

En l'apartat sobre la consulta, l'últim del seu discurs, també ha volgut recordar que la consulta “no respon a cap dèria ni a la bogeria d'uns pocs” i que el seu resultat no és jurídicament vinculant, sinó que té caràcter consultiu. Tot i admetre conseqüències polítiques, i no pas menors, ha insistit que les conseqüències són “bàsicament polítiques”, i en aquest punt caldrà “soldar la legitimitat amb la legalitat”.

El 9-N és bo per a Espanya

Mas ha reivindicat que votar el 9-N serà bo per als catalans, però també per a Espanya, perquè significaria que “enterra definitivament la vella Espanya per redescobrir-se tal com és realment: plurinacional”. L'Estat espanyol apareixeria llavors, ha continuat, “com un país d'alta qualitat democràtica, tolerant, capaç d'escoltar i de resoldre democràticament allò que és sobretot un repte democràtic”. “Quants espanyols no voldrien un Estat així?”, ha preguntat.

Perquè l'Estat espanyol actual, segons Mas, és el que ha cansat a molts catalans, que “han desconnectat i que ja no el veuen ni el senten com a seu”. Han arribat a aquesta conclusió després de comprovar que Catalunya sempre hi ha col·laborat però ara que planteja poder votar, només rep com a resposta el “no a tot, fer por, utilitzar les lleis com a mur de contenció i no com a canal de solució”. “Catalunya és el primer territori en contribució a la creació de riquesa; el segon en població i el de major projecció i atractiu exterior. Però quan una majoria aclaparadora d'aquest territori demana ser escoltada, se la ignora. Quan demana votar, se la intenta silenciar”, s'ha queixat.

A parer de Mas, la majoria dels catalans havien pensat que l'estat espanyol prendria les seves decisions comptant amb Catalunya, “i no gairebé sempre contra Catalunya o al marge de Catalunya”. A conseqüència d'això, segurament la crisi constitucional d'Espanya té accents diversos, però l'accent més pronunciat, ha dit, és diu Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia