Societat

Sis contraris al pla Caufec afronten penes de presó

A final de mes comença el judici contra participants en una manifestació contra un pla urbanístic d'Esplugues

Se'ls acusa de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat durant una càrrega policial

Sis activistes contra el pla Caufec, el projecte que preveu aixecar 709 pisos, dos gratacels de 105 metres, un hotel i un centre comercial a Esplugues, s'enfronten a 27 anys de presó per desordres i atemptat a l'autoritat. Els dies 27, 28 i 29 d'octubre es jutjaran a la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet, els fets que van tenir lloc durant una manifestació el 2007. Llavors, en plena campanya d'oposició al pla urbanístic, un miler de persones es van manifestar contra l'inici de les obres. Tot i el to festiu de la marxa, en què van participar nens i persones grans, els Mossos van carregar contra els que van voler enganxar pancartes i van desmuntar les tanques de les obres. Sis dels participants estan acusats de desordres públics. Dos d'ells, a més, sumen una acusació d'atemptat a l'autoritat, ja que els Mossos han presentat una denúncia per lesions. Pel desordre públic es demanen dos anys de presó. Els dos acusats, a més, d'atemptat contra l'autoritat s'enfronten a dos anys i tres mesos. Així mateix, entre els sis acusats sumen unes penes de multa de 600 dies, substituïbles per 11.300 euros, i el pagament d'una indemnització de 5.670 euros.

Però hi ha una segona protesta pendent de ser jutjada –encara no hi ha data– que fa témer als acusats que podrien acabar a la presó, ja que estan acusats cinc dels sis que han de ser jutjats ara. “Si fos un únic judici no ens preocuparia, ja que encara que ens condemnin a dos anys i tres mesos depèn del jutge que entrem o no a la presó. Però si hi ha condemna, això crea antecedents per al segon judici, i llavors sí que podríem anar a la presó encara que llavors ens condemnin només a sis mesos”, declara Jose García, un dels encausats. “El mateix ajuntament diu que la petició és desproporcionada. No acceptem l'acusació d'atemptat a l'autoritat. Nosaltres no som així”, assegura.

En aquesta segona causa es jutjarà l'ocupació de l'ajuntament d'Esplugues el 2009, una protesta que es va organitzar contra l'empresonament de García. Aquest activista va passar deu dies a Quatre Camins perquè es va negar a pagar la multa que li havien imposat per haver-se penjat, durant tres dies, d'un gratacel a Esplugues per protestar contra el pla Caufec. La negativa a pagar 60 euros de multa, tot i ser una falta, va comportar el seu pas per la presó. L'ocupació de l'ajuntament per part de 300 persones va provocar escenes de tensió amb la policia local.

Segons els contraris al pla Caufec, ni en la manifestació del 2007 ni en l'ocupació del 2009 es van produir identificacions ni detencions. Per aquest motiu, els encausats denuncien que es tracta d'un procés arbitrari. “Estem davant de la criminalització de les persones més visibles, les que surten sempre parlant a la premsa. El risc real de presó no és per uns suposats aldarulls o desordres, sinó pel fet de sortir al carrer a manifestar-se”, considera Anaïs Franquesa, una de les advocades dels acusats. El dissabte 18 d'octubre s'ha organitzat una manifestació, a les cinc de la tarda, des de l'ajuntament d'Esplugues. Els dies del judici hi ha convocades concentracions de suport a la porta de la Ciutat de la Justícia a les nou del matí.

LA FRASE

Estem davant de la criminalització de les persones més visibles. Els risc real de presó no és per aldarulls
Anaïs Franquesa
Advocada dels encausats

LA DATA

27.10.14
Comença el judici contra
la protesta que va tenir lloc el 2007, en què es van desmuntar les tanques de les obres.

LA XIFRA

2
anys de presó
demana la fiscalia pel delicte de desordre. Per atemptat a l'autoritat se sumen tres mesos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia