Economia

Un banc ja dóna els pisos buits a Terrassa per evitar multes

Paga tres sancions a l'Ajuntament i acaba cedint-li tres pisos per a ús social

La iniciativa reclamada per la PAH acumula 46 multes i prop d'un miler d'expedients oberts

Deu mesos després que l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart (PSC), firmés les tres primeres multes de 5.000 euros contra entitats bancàries que tenen pisos buits, una mesura impulsada i reivindicada per l'obra social de la PAH, un primer banc ha dit prou de pagar i, veient la possibilitat que els imports de les multes es disparin fins als 900.000 euros, ha decidit cedir tres pisos a l'Ajuntament perquè els destini a habitatge social.

El consistori, seguint la línia marcada des del principi, no fa públic a quines entitats bancàries està expedientant primer i després multant, però sí que va informar ahir que en total ha posat fins a 46 multes, dues de les quals són coercitives per imports de 6.000 euros corresponents a segons requeriments a entitats perquè destinin els immobles a habitatge social i no els tinguin buits. Per Ballart aquesta és “una primera victòria real i simbòlica pel missatge esperançador” per a la gent que reclama dret a l'habitatge, i afegeix que la iniciativa, malgrat les “incerteses, els entrebancs, i fins i tot les crítiques i recels”, algunes d'aquestes provinents de la mateixa PAH per la lentitud i falta de contundència a l'hora d'aplicar la llei d'habitatge del 2007, és “perfectament legal i està en la línia correcta”.

Altres cessions de pisos

La intenció de les multes és que vagin aflorant pisos a preus raonables i de lloguer social. I, de fet, el nombre d'expedients oberts per habitatges buits no deixa de créixer i ja arriba als 982, 256 dels quals s'estan tramitant, una cinquantena dels quals entraran en fase d'incoació, que és el pas previ a la imposició de les primeres multes. I l'obertura d'expedient ha fet posar les piles a alguns bancs, ja que des del desembre n'ha pogut tancar 200, quan els bancs han permès que els ocupessin famílies o els ha cedit per a ús de lloguer assequible. En aquest últim cas han cedit 97 habitatges al Fondo Social para la Vivienda, quatre a l'Ajuntament de Terrassa i un a l'Agència Catalana de l'Habitatge.

LA XIFRA

982
expedients
té oberts l'Ajuntament pels pisos buits, mentre que n'ha tancat 200 perquè els bancs han cedit els habitatges.

LA FRASE

Aquesta és una primera victòria real i simbòlica pel missatge esperançador que donem
Jordi Ballart
Alcalde de Terrassa

Oberts al diàleg que fa anys que reclamen

El de Terrassa va ser el primer Ajuntament a cedir a les pressions de més de la PAH, que reclamava des del 2007 més bel·ligerància en les seves accions contra els bancs i per protegir el dret de l'habitatge de la ciutadania. Van intentar negociar sense èxit a les bones, es va crear una oficina d'intermediació hipotecària amb l'impuls del Col·legi d'Advocats, però el diàleg va ser gairebé inexistent. Ara, amb les primeres sancions, i l'aplicació de les 135 taxes aplicades enguany per la tramitació dels expedients –més de vuit-cents euros d'import– tornen a oferir diàleg a les entitats bancàries perquè cedeixin els seus habitatges buits. El consistori s'ha fet seu l'argumentari de la PAH en reclamar la nul·litat dels processos hipotecaris, la dació en pagament retroactiu, l'aturada dels desnonaments i l'impuls del lloguer social, mentre reclama que paguin els deutes a les comunitats de veïns on tenen pisos buits.

L'opció de les multes de l'Ajuntament de Terrassa va ser copiada per més d'un centenar de consistoris que van aprovar mocions impulsades per les diferents plataformes d'habitatge distribuïdes pel territori, tot i que encara no n'han transcendit els resultats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia