Opinió

aquesta setmana

David castillo. coordinador

Papers de Versàlia

A
Auden va obtenir celebritat als anys trenta i va esdevenir mestre per a la nova generació

Fa molts anys que Josep Maria Ripoll i Esteban Martínez impulsen des de Sabadell revistes, col·lectius i tribunes, que tenen com a únic objectiu fer-nos més sensibles i savis. Acompanyats de Marcel Ayats, Josep Gerona i Quilo Martínez, formen Papers de Versàlia. Acaben de presentar el quart volum de la col·lecció Quaderns de Versàlia, després dels dedicats a Rilke, Emily Dickinson i Ungaretti. Fan petites edicions de 350 exemplars, però molt treballades i rigoroses, amb la col·laboració de l'Alliance Française, el Gremi de Llibreters de Sabadell i les llibreries Tècnica, Llar del Llibre i Paes.

El volum número quatre està dedicat a W.H. Auden (foto), amb gairebé 300 pàgines, dividides en tres blocs, un dedicat a la crítica, un altre d'homenatge poètic i un altre amb traduccions, entre elles de l'esmentat Gerona i del badaloní Marcel Riera, excel·lent premi Carles Riba de fa tres anys. En la seva tria inclou Foxtrot, un divertit poema del 1936, del qual no em puc reprimir destacar-ne una estrofa: “N'hi ha que enraonen d'Alexandre, / d'altres prefereixen Fred Astaire, / algunes volen herois amb grenyes / o d'altres se'ls trien inexperts, / algunes prefereixen els missaires / i d'altres que no sàpiguen re, / algunes volen ser maltractades, / però tu ets la meva tassa de te.”

Auden va obtenir una gran celebritat des dels anys trenta perquè va esdevenir mestre per a la nova generació de poetes i va tocar gairebé totes les tendències, des de la poesia social i política vinculada al marxisme a la psicoanalítica derivada de Freud per acabar dins un territori més religiós i metafísic, en alguns moments al voltant del misticisme. En qualsevol etapa, però, la seva obra és una aventura apassionant, que ha tingut al nostre país seguidors i traductors notables, tal com destaca Pere Ballart en un dels articles capítol d'aquest elegant llibre revista. No es perdin Quaderns de Versàlia, és de capçalera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia