Política

Joc tàctic en la recta final

Mas intenta collar Junqueras amb tres opcions: llista conjunta, ajornar les eleccions i preparar la constitució o tres llistes però només la seva amb la societat civil

ERC dóna per fet un acord que Mas nega que existeixi

Mas a Junqueras: “Es tergiversen greument els termes”

CiU i ERC s'acosten al final de les negociacions avançant per un camp minat per la tàctica política. Les converses es mantenien ahir encallades en la fórmula per la llista electoral i només un gir sobtat d'última hora, concretat en una cessió inesperada d'alguna de les dues parts, faria possible un acord per a les plebiscitàries. Al vespre, Artur Mas va instar per SMS Oriol Junqueras a tornar-se a reunir la setmana vinent després que ERC donés per fet un acord que, segons el govern, no existia.

Hi ha voluntat de diàleg, però les posicions es mantenen gairebé immòbils, i els entorns respectius, amb les espases alçades. Els republicans continuen acceptant que hi hagi tres llistes i que la de Mas incorpori independents, però no estan disposats a renunciar a integrar membres de la societat civil a la seva candidatura i insisteixen que les eleccions han de ser al març. Per CiU, aquesta és una alternativa que ja havia quedat descartada. La novetat d'ahir és que els dos partits es van embolicar en una complicada escenificació amb què tots dos intentaven pressionar-se mútuament i demostrar públicament la seva voluntat d'arribar a un pacte que es trobava més lluny que mai.

Tot va començar amb la filtració d'un document amb les tres últimes propostes de Mas per intentar avançar en la negociació. A banda de la llista conjunta (l'única opció amb què els convergents accepten els comicis al març), i de la proposta formulada per Josep Maria Vila d'Abadal (que hi hagi tres llistes però que només la d'Artur Mas hi incorpori independents), el president de la Generalitat va plantejar a ERC ajornar les eleccions uns mesos per enllestir una proposta de constitució catalana i per avançar en la construcció de les estructures d'estat. Aquesta iniciativa comportaria que la majoria sobiranista del Parlament encarregués el projecte de carta magna perquè servís de base conjunta dels programes electorals amb què les forces sobiranistes es presentarien a les eleccions següents. Abans dels comicis es “completaria” la preparació de les estructures d'estat. Tot i que el document no ho concreta, fonts del govern van assegurar que la idea de Mas és que les eleccions se celebressin durant aquest 2015. Probablement, a la tardor. Això faria possible incorporar temporalment ICV-EUiA i Unió a unitat esmicolada i, per tant, treballar per ampliar “la base del procés” i obrir-lo a la societat catalana, segons assenyala el document.

ERC, però, només accepta parcialment la proposta verbalitzada per Vila d'Abadal en la reunió del 27 de setembre. La raó principal que esgrimeix és que la perseguida entesa no pot coartar la seva llibertat per incorporar independents a la candidatura republicana. Una condició que CiU manté. Després que Mas inclogués la proposta de l'AMI en el document que va enviar a Junqueras, el líder d'ERC va enviar un SMS a Mas agafant-se a aquest punt del text i donant per fet l'acord perquè hi hagi eleccions al març. La secretària general del partit, Marta Rovira, va traslladar la mateixa posició en una roda de premsa. Però el govern va desmentir de seguida que s'hagués tancat un pacte, mentre lamentava la “intransigència” d'ERC. “No s'han mogut ni un mil·límetre”, remarcaven fonts de l'executiu. En paral·lel, les entitats sobiranistes s'afegien a l'aparent optimisme dels republicans amb un comunicat conjunt, després d'una altra jornada de contactes per intentar acostar posicions.

L'SMS de Mas

El president de la Generalitat va respondre al moviment d'ERC amb un altre SMS a Junqueras, també fet públic. Mas hi acusava el líder d'Esquerra de fer una “interpretació precipitada” sobre l'acord i entenia l'anunci republicà “com una expressió” de la seva posició, però no com un pacte, perquè no existeix una posició conjunta “de les dues parts”. És més, Mas va acusar el partit de maniobrar per “voler imposar” el seu “model de llistes separades sense més ni més”. El president remarcava que la proposta de les entitats sobiranistes era que “si ERC insistia a presentar-se per separat i feia impossible una llista conjunta [...] aleshores es podia fer una llista només d'ERC i que, a la transversal o conjunta, hi anessin les persones que volguessin de qualsevol partit i les independents que també volguessin”. També subratllava que l'ANC, Òmnium i l'AMI no van condicionar la proposta al termini del març per a les eleccions. “No em sembla correcte, doncs, presentar com un acord allò que no ho pot ser si es tergiversen greument els termes de la proposta inicial”, resumia Mas. “Encara hi som a temps, només depèn de vosaltres, perquè ja saps que les entitats sobiranistes hi estarien d'acord”, rematava Mas en el missatge a Junqueras.

“Farem com sempre”

“No entrarem en cap competència pels independents. Farem com sempre i intentarem incorporar la millor gent, però avui fem un pas aclaridor i traiem obstacles”, va assegurar Rovira en la roda de premsa. ERC asseverava que no pensen dir a ningú “si s'ha d'anar o no en aquesta llista o l'altra”. De fet, considerava que, un cop tancat l'escull de la concreció de les candidatures, s'havia d'entrar ara a explorar el full de ruta i acordar, almenys, un punt programàtic comú sobre la independència. “Tenim moltes semblances, però també alguna discrepància que els propers dies es llimarà”, hi va afegir.

La data límit per al caixa o faixa arriba la setmana que ve. Mas farà balanç de la legislatura dimarts i probablement dijous o divendres exposarà la seva proposta per tirar endavant el procés hi hagi o no un acord amb ERC. Una prova de la llunyania de l'entesa va ser la contundència amb què el president va carregar, a primera hora del matí, contra els de Junqueras. Sense citar-los, els va acusar d'actuar amb “mentalitat autonòmica o regional”. Sosté que hi ha una disputa per les “ engrunes” del poder autonòmic en comptes d'una mentalitat oberta per assolir la “llibertat”.

LES FRASES

ERC dóna per bona la proposta de llistes feta per les entitats, respectant la llibertat i la independència de les entitats i personalitats
Perquè hi hagi un acord hi ha d'haver una posició conjunta de les parts. I perquè sigui així la proposta [...] ha de ser fidel [a la de les entitats]
Aquesta proposta [la de les entitats] és adient perquè permet que les eleccions siguin al març
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
La seva proposta era que si ERC insistia a presentar-se per se- parat [...] aleshores es podia fer una llista només d'ERC
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Optimisme de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van emetre ahir al vespre un comunicat conjunt amb el qual s'afegien a l'optimisme d'ERC sobre el desenllaç de les converses entre els republicans i CiU. “Ens congratulem de la voluntat d'acord que permetrà celebrar eleccions per votar la independència”, s'afirma en el comunicat, que subratlla el fet que l'acord parteix “de la proposta que fa el president, que accepta ERC i que la societat civil va plantejar” en la reunió celebrada el 27 de desembre al Palau de la Generalitat. Les dues entitats expressen la seva voluntat d'implicar-se “tant com calgui” en la concreció de l'entesa “que ha de facilitar l'èxit de l'opció independentista”. Precisament ahir a la tarda, responsables de l'assemblea es van reunir amb representants de CiU i ERC sense que transcendís el contingut de la trobada. I tampoc es van saber detalls de la que van mantenir el dia abans, dijous, amb el president de la Generalitat. El secretariat permanent de l'entitat es reunirà avui a Banyoles per fixar la seva posició en el moment actual.

També l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'executiva de la qual es va trobar ahir a la tarda a Barcelona, va valorar “molt positivament els avenços produïts en les negociacions a l'entorn de la proposta de la societat civil”. En un comunicat, l'associació expressava el seu desig “que en els pròxims dies s'arribi a l'acord definitiu”.

r.p.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia