Política

Mas:“Dijous anunciaré les decisions definitives perquè el procés continuï i surti bé”

El president de la Generalitat assegura que farà una “valoració tranquil·la i serena” de com s'ha “embolicat el procés polític” després del 9-N

Fa balanç de l'acció del govern del 2014, en què destaca el “munt de coses” que s'estan fent més enllà del debat sobre el procés sobiranista

Assegura que l'acord de governabilitat amb ERC s'ha complert “i amb escreix” i el valora com a “positiu” només fins a l'octubre

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha compareix aquest migdia al Palau de la Generalitat per fer el balanç de l'acció de govern del 2014. L'expectació provocada per la possibilitat que anunciés el full de ruta a seguir, Mas ha deixat clar que la roda de premsa d'aquest dimarts era només per valorar les accions polítiques de l'executiu i per això ha volgut anunciar només iniciar el seu parlament, que “probablement” compareixerà de nou aquest dijous que ve per llavors sí anunciar les comunicacions sobre el procés polític. “Dijous compareixeré per anunciar les decisions definitives perquè el procés polític continuï i que surti bé”. Perquè no es malmeti, no es desinfli, perquè pugui continuar i en les millors condicions possibles”, ha afegit el president.

Mas ha explicat que abans de la compareixença de dijous i de la decisió definitiva (que encara no ha pres) vol parlar amb diverses persones, entitats i formacinos polítiques, com ja ha anat fent “les darreres setmanes”. De fet, demà ha convocat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els representants de l'ANC (Carme Forcadell), Òmnium Cultural (Muriel Casals) i l'AMI (Josep Maria Vila d'Abadal), al Palau de la Generalitat. En aquest sentit, Mas ha remarcat que en el procés polític hi intervenen “molts actors” però també ha posat èmfasi en deixar clar que “les millors condicions possibles no depenen només de nosaltres”, tot i que sí hi ha decisions que només les pot prendre personalment com a president de la Generalitat. Mas ha subratllat que fins ara el procés ha anat “molt enllà i ha arribat molt amunt”, però cal que “no es malmeti i que no es desinfli”, perquè pugui continuar “en les millors condicions possibles”.

Valoració serena sobre un procés polític que “s'ha embolicat”

Mas ha assegurat que aquest dijous vol fer una valoració “tranquil·la i serena” del procés polític i de “com s'ha embolicat”, sobretot després del 9 de novembre. “Fer una valoració i anunciar decisions i veure els horitzons de la legislatura cap on poden anar”. De fet, ha considerat que fins a l'octubre el balanç que en fa de l'acord de governabilitat amb ERC era “positiu”, reiterant que el pacte s'ha complert “amb escreix” i s'ha preguntat si el 9-N va anar bé o no, referint-se a com s'ha “embolicat” el procés polític.

Mas ha lamentat “el soroll mediàtic” perquè “ha malmès coses”, en referència al procés de negociació que s'ha anat duent a terme després del 9 de novembre.

Comença la recuperació

Mas ha iniciat el seu balanç destacant que s'ha començat a notar la recuperació econòmica, sobretot perquè fa 18 mesos que es registren caigudes anuals de la taxa d'atur i perquè també s'ha començat a crear ocupació. Amb tot, Mas ha deixat clar que aquestes petites millores no les pot reconèixer tothom, sobretot aquells que més pateixen la crisi.

Mas ha basat sobretot una primera part del seu discurs a destacar les accions de govern destinades a l'àmbit social.

També ha parlat de la transparència i reforma de l'administració i del dret a decidir. De fet, en aquest últim punt ha destacat que el 2014 ha estat “un grandíssim any” sobre el dret a decidir i per aquest motiu ha remarcat que ha de continuar així i que seguirà aquesta línia en les decisions que anunciarà dijous, insistint que cal allunyar-se del soroll i “pensar bé i amb serenitat” els passos a seguir.

Mas també ha parlat de l'acord de governabilitat signat amb ERC a l'inici de la legislatura, assegurant que un 67% s'han complert i un 22% estan en procés de compliment. Per tant, ha afirmat que hi ha un 89% gairebé complert. I de l'11% restant, ha assegurat que en la seva gran majoria ja es va dir que no es començaria a aplicar fins a la segona part de la legislatura. “S'ha complert amb escreix”, ha assegurat, sobretot tenint en compte que han passat dos anys, el 50% de la legislatura.

Per acabar el balanç del 2014, Mas s'ha centrat en parlar dels acords de “concertació” adquirits amb diferents sectors, entitats i institucions del país com per exemple el pla de desenvolupament rural, la constitució del Consell Català, la creació de la Taula per la Pobresa Energètica, etc.

En aquest punt, Mas ha destacat que cal anar reforçant “la cultura de l'acord” i “el govern en vol donar exemple” perquè d'aquesta manera “s'avança més i millor”, tot remarcant que el mèrit en aquests casos és “de tothom” i ha remarcat que aquesta cultura de l'acord també serà un dels eixos que formaran part de la seva compareixença dijous que ve, en què anunciarà les decisions definitives sobre el procés.

Mas ha acabat el seu balanç remarcat “el munt de coses” que s'estan fent més enllà del debat sobre el procés sobiranista, tot recalcant que aquest procés és molt important.

  • 14:00 Mas assegura que la proporció del que s'ha destinat a l'àmbit social és més gran que mai
  • 13:55 Mas assegura que estem passant "en un paisatge millor", no només econòmic sinó també social
  • 13:54 Abans de centrar-se en el discurs de la recuperació econòmica, Mas ha destacat que aquest 2014 també ha estat l'any en què "Hem posat les urnes perquè per primer cop a la història, hem pogut votar sobre el futur de Catalunya"
  • 13:53 Mas comença fent balanç de recuperació econòmica. Assegura que aquest any s'ha començat a crear feina
  • 13:43 Mas comença el seu discurs per detallar l'acció de govern, assegurant que el balanç d'aquest 2014 no el podria haver fet sis anys enrere
  • 13:42 Mas: "En el procés polític hi ha molts actors però també hi ha decisions que depenen de nosaltres"
  • 13:39 Mas assegura que dijous les comunicacions que donarà seran perquè "el procés continuï i surti bé"
  • 13:38 Mas anuncia que probablement dijous tornarà a comparèixer per comunicar la decisió perquè "el procés continuï"
  • 13:37 Mas compareix al Palau de la Generalitat per fer balanç de l'acció de govern
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia